My Indian fried wontons

gefrituurde wontons op tokotheek
Met wontonvellen hoef je niet altijd Chinese wontons te maken. Hier kun je gewoon een beetje creatief mee omgaan en laat ik je in dit recept zien hoe je het een andere twist kunt geven. Ik heb in dit recept de wontonvellen gevuld met een spicy Indiase aardappel vulling die na het frituren lekker crispy worden. Wel wat vouw en plakwerk, maar dan heb je ook wat. Verder super simpel om het te maken en heerlijk als snack. Bon appetit!

gefrituurde wontons op tokotheek

My Indian fried wontons
Totale bereiding: 1 uur, excl. max. 1 tot 2 uur om de wontonvellen te ontdooien
30 – 35 stuks

Ingrediënten kerriepoeder
2 theelepels korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel bruin mosterdzaad
1 theelepel zwarte peperkorrels
½ theelepel fenegriekzaad
½ theelepel nigellazaad
1 theelepel gemalen kurkumapoeder

Ingrediënten vulling
7 stuks middelgrote Roseval aardappelen
1 duimgroot stukje gember
1 grote ui
3 stuks gedroogde chilipepers
4 teentjes knoflook
¾ Madam Jeanette peper
2 stuks groene lombok pepers
10 takjes korianderblaadjes
6 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel sambal badjak
30 stuks kerriebladeren
1 ½ groentebouillonblokje

Ingrediënten overig
1 pakje wontonvellen
een kopje water
500-750 ml zonnebloemolie om de wontons te frituren

Bereidingswijze
Pakje wontonvellen maximaal een uur of twee van te voren ontdooien. Haal 30-35 stuks uit de verpakking en dek af met plastiekfolie, zodat ze niet uitdrogen. Spullen uit de vriezer worden over het algemeen niet opnieuw ingevroren, maar voor wontonvellen maak ik wel een uitzondering. Niets, aan de hand, geen man overboord.

Rooster alle ingrediënten exclusief het kurkumapoeder en vijzel de ingrediënten tot een fijne poeder. Doe de ingrediënten in een schaaltje, meng het kurkumapoeder door de gevijzelde specerijen heen en zet apart.

Was de aardappelen, schil deze en snijd in partjes. Schil de gember en snipper fijn. Hak de ui en gedroogde chilipepers grof. Snipper vervolgens de knoflook, Madam Jeanette peper, groene lombok pepers en korianderblaadjes fijn.

Verhit de olie in een ruime pan. Fruit de gember, ui, gedroogde chilipepers, knoflook, Madam Jeanette peper, groene lombok pepers, sambal badjak, kerriebladeren en het groentebouillonblokje tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna het kerriepoeder toe en fruit het geheel circa 1 minuut. Doe nu de aardappelpartjes erbij en meng alles goed in de pan. Zet de deksel op de pan en laat circa een half uur sudderen op laag vuur. Schep de aardappelen als ze gaar zijn op een plat bord. Laat een beetje afkoelen, prak deze vervolgens grof met een vork en meng de fijngesnipperde koriander door het aardappelen mengsel heen.

Verwijder de kerriebladeren uit het mengsel en laat het compleet afkoelen.

Zet een kopje water gereed op je werkplek. Leg een wontonvel op je werkblad, schep 1 theelepel vulling in het midden, bevochtig alle randen van de wonton met wat water, vouw het vel diagonaal dubbel en plak in een driehoekje. Zorg bij het plakken dat je zoveel mogelijk lucht uit de wonton strijkt door rondom de vulling stevig aan te drukken. Doe je dit niet dan zullen de wontons tijdens het frituren opzwellen. Sluit het driehoekje vervolgens hermetisch af, zodat tijdens het frituren geen olie in je wonton terechtkomt. Bevochtig de twee tegenover elkaar liggende punten met water en vouw vervolgens de bevochtigde punten naar het midden. “Je krijgt een armen over me heen effect” Leg de wonton op een met bloem bestoven bord of schaal en ga zo door met de rest van de wontonvellen tot de vulling op is.

Verhit in een ruime pan de olie en frituur de wontons goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer direct bijvoorbeeld met een chilisaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *