The veggie ma po tofu

ma po tofu
Ma po tofu of ma po doufu is van origine een Chinees tofu gerecht afkomstig uit Sichuan, het Zuidwesten van China. Dit vegetarisch tofugerecht is een smaakexplosie. Mensen die tofu haten en denken dat het alleen iets is voor veganisten, vegetariërs of geitenwollen sokken typetjes, zou ik zeggen, ga een keer deze mapo tofu maken en wie weet ga je over dit gerecht evangeliseren. Maar, stel hè, dat je dit gerecht toch niet zo super vindt, dan kun je het beste ‘the non veggie version’ proberen, want hierin zit vlees, namelijk varkensgehakt. En, vindt je ‘the non veggie version’ ook niet lekker dan ben je in mijn ogen pas een echte tofuhater. In dit gerecht hoef je verder geen zout toe te voegen, want in de gefermenteerde zwarte bonen, doubanjiang gefermenteerd, doubanjiang ongefermenteerd en sambal oelek zit al voldoende zout. Laat het je smaken!!!

ma po tofu

The veggie ma po tofu
Totale bereiding: 45 minuten tot 1 uur
4 personen

Ingrediënten gedroogde champignons
10 stuks gedroogde Chinese champignons
250 ml heet water uit de waterkoker

Ingrediënten Sichuan poeder
½ eetlepel Sichuan peper

Ingrediënten Sichuan peperolie
60 ml zonnebloemolie of arachideolie
2 eetlepels Sichuan peper

Ingrediënten tofu
300 gram yakko tofu
1 theelepel zout
ruim water
5 teentjes knoflook
1 ½ duimgroot stukje gember
3 lente-uitjes
1 ½ theelepel gefermenteerde zwarte bonen
1 eetlepel doubanjiang gefermenteerd of 1 eetlepel Sichuan Toban Chilli Sauce
1 theelepel doubanjiang ongefermenteerd of 1 theelepel Chilli Bean Sauce Toban Djan
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
1 eetlepel gochugaru (optioneel)
2 theelepels sambal oelek
2 eetlepels suiker
1 theelepel aardappelzetmeel
1 theelepel water
1 eetlepel sesamolie

Ingrediënten garnering
groene gedeelte van de lente-uitjes
Sichuan poeder

Bereidingswijze
Wel de gedroogde champignons een ½ uur in heet water. Knijp na een ½ u het vocht eruit, snijd de harde taaie stelen eraf en halveer het hoedje. Gooi het welwater van de champignons niet weg, zet zowel de gewelde champignons als het welwater even opzij.

Rooster in een hete pan ½ eetlepel Sichuan peper circa 2 minuten, vijzel tot poeder, zeef en zet opzij.

Schenk in een pan 60 ml olie en bak in de olie op een redelijk zacht vuurtje 2 eetlepels Sichuan peper, zeef de Sichuan peperolie en zet opzij.

Gooi het vocht in het tofubakje weg en plaats de tofu op een plat bord. Snijd de tofu in stukken van circa 2 à 2 cm en laat deze in een ruime pan met water en het zout heel zachtjes borrelen voor circa 3-5 minuten. Het water mag niet koken, deze yakko tofu is best delicaat en kan gaan breken. Haal de tofu voorzichtigjes met een schuimspaan uit het water en zet opzij op een bord.

Snijd de knoflook, gember en lente-uitjes heel fijn. Hou het witte en groene gedeelte van de lente-uitjes separaat. Hak vervolgens gefermenteerde zwarte bonen fijn en hak ook de gefermenteerde doubanjiang wat grofjes. Meng het aardappelzetmeel met 1 theelepel water in een kommetje. Zet alles opzij.

Verhit de Sichuan peperolie in een wok of ruime pan en fruit de knoflook, gember en het witte gedeelte van de lente-uitjes tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg dan de gefermenteerde zwarte bonen, doubanjiang gefermenteerd of Sichuan Toban Chilli Sauce, doubanjiang ongefermenteerd of Chilli Bean Sauce Toban Djan, Shaoxing wijn, gochugaru (optioneel), sambal oelek, de gewelde champignons toe en roerbak het geheel, circa 1-2 minuten.

Schenk het welwater van de champignons in de wok (neem het onderste zanderige gedeelte van het water niet mee) en roer in het geheel.

Laat nu heel voorzichtig de tofu in de saus glijden en roer niet in de saus. Gebruik een soeplepel en duw de tofu met de lepel in voorwaartse richting in de saus. De tofu moet zoveel mogelijk intact blijven. I.p.v. roeren in de pan, kan je de pan ook heen en weer schudden. Voeg nu de suiker en het aardappelzetmeelpapje toe en roer alles voorzichtig in het tofu mengsel. Laat de tofu circa 5 minuten in de saus sudderen, zodat het goed de smaken kan opnemen en tot de saus is ingedikt.

Besprenkel aan het eind sesamolie over het geheel en bestrooi met het groene gedeelte van de lente-uitjes en Sichuan poeder.

Serveer direct, eigenlijk gloeiend heet met warme rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *