Sichuan peper

sichuan peper

Sichuan peper is afkomstig uit de Sichuan provincie in het zuidwesten van China. Andere benamingen zijn: Sichuan peperkorrels, Szechuan peper, dried red pepper of Szechuan pepper. In de provincie Sichuan in China wordt het pittigst gegeten. Sichuan peper is eigenlijk geen peper, maar zijn kleine besjes die behoren tot de familie van de citrusvruchten en dit verklaart ook de citrusachtige smaak van deze peper. Vervolgens smaakt Sichuan peper niet echt pittig, maar creƫert meer een tintelend effect op je tong. Hoe te gebruiken: je kan de peper eerst roosteren, hierna vijzelen en zeven tot je echt een fijn poeder overhoudt. Maak je er geen fijn poeder van dan krijg je een zanderig effect in je eten als je het poeder gaat verwerken. Het is niet raadzaam om teveel te maken, want Sichuan peper raakt snel zijn aroma kwijt, gebruik daarom bij een gerecht de hoeveelheid poeder die je denkt nodig te hebben. I.p.v. roosteren, vijzelen en zeven, kun je ongeroosterde Sichuan peperkorrels gebruiken om bijvoorbeeld olie te aromatiseren. Als de olie gearomatiseerd is, verwijder dan de peperkorrels en roerbak in de olie vis, vlees, groente of tofu. Bij peper-en-zoutinktvis (Chinees inktvisgerecht) en Ma Po Tofu (Aziatische tofu gerecht) is het gebruik van geroosterde gemalen Sichuan peper zeker een aanrader. Ongeroosterde Sichuan peperkorrels goed afgesloten in de verpakking is op een koele, droge en donkere plek jaren houdbaar.