Komijn

komijn
Komijn is een essentieel ingrediƫnt in Aziƫ en het Midden-Oosten. Maar, ook in het Westen, verwerken Hollandse boeren komijn in kazen. Komijnzaad oftewel witte of gele komijnzaad (reguliere komijnzaad) wordt in de Indische keuken djinten en in de Indiase keuken djiera, jira of jeera genoemd. Er bestaat reguliere komijnzaad, komijn in poedervorm (djinten) en zwarte komijn (kala djiera). In de Indiase keuken wordt komijn eerst geroosterd en gemalen tot poeder in combinatie met andere specerijen. En, tenslotte verwerkt in currygerechten. In de Indische keuken wordt komijn ongeroosterd in poedervorm (djinten) gebruikt in marinades en stoofgerechten. Zwarte komijn heeft een sterkere smaak en geur dan de reguliere en in een garam masala (Indiase currymelange) kan deze specerij zijn verwerkt. Reguliere komijn, komijnpoeder en zwarte komijn zijn op een koele, droge en donkere plek vrij lang houdbaar.