Mosterdzaad

mosterdzaad
Mosterdzaad kent vele versies. Je hebt een gele, bruine en een zwarte versie. Mosterdzaad is vaak ongeroosterd qua smaak nietszeggend. Het aroma komt pas vrij als het wordt geroosterd of wordt gebakken in hete olie. Bij het roosteren of bakken krijgen de zaden enigszins een notige smaak. De gele versie (afbeelding rechts) smaakt zoet en pittig en wordt gebruikt in de Europese en de Indiase keuken (Bengaalse keuken en in het noorden van India). Echter, in het zuiden van India is het gebruikelijk om juist de bruine (afbeelding links) en zwarte versie te verwerken in gerechten, omdat ze qua smaak veel scherper zijn dan de gele. Zwart mosterdzaad (ontbreekt op deze foto) zal je haast nooit tegenkomen in de schappen in de toko’s, omdat het met de hand moet worden geoogst en daardoor duurder is. Ongeachte welke versie dan ook, mosterzaden voegen warmte en diepte toe aan chutneys, curry’s, sauzen en stoofgerechten. En, zijn op een koele, droge en donkere plek goed afgesloten in een potje of in de verpakking vrij lang houdbaar.