Kurkuma
Kurkuma is een geelwortel afkomstig van de plant curcuma longa. In de Indische keuken is de benaming koenjit en in de Indiase keuken hardie of haldie. Kurkuma is vermalen in poedervorm, vers en in gedroogde vorm beschikbaar in de toko. Het heeft geen zin om gedroogde kurkuma te gebruiken, want de wortels zijn gedroogd echt keihard (ontbreekt daarom op de afbeelding). Gedroogde kurkuma is zo hard dat je wel een geavanceerde machine nodig hebt om het fijn te krijgen tot kurkumapoeder. Persoonlijk vind ik kurkuma enigszins bitter smaken, geeft wel een felgele kleur aan gerechten. Het wordt bijvoorbeeld aan rijst toegevoegd voor de gele kleur (nasi kuning). Deze specerij moet je zowel in poedervorm als vers met mate gebruiken, want teveel verwerkt in een gerecht kan het gerecht een bittere medicinale smaak geven. Om economische redenen wordt in sommige restaurants i.p.v. saffraan, kurkumapoeder in gerechten verwerkt voor de gele kleuring, aangezien saffraan veel duurder is. Kurkumapoeder is op een koele, droge en donkere plek jaren houdbaar. Verse kurkuma kan wel een poosje staan in de koelkast, maar voor een langere houdbaarheid is invriezen een betere optie.