Kokos ladoo met kardemom

kokos ladoo op tokotheek
Mijn moeder is mijn inspiratiebron geweest voor het creëren van deze ladoos. Mijn moeder is master in twee Hindoestaanse gerechten namelijk ladoos en bara’s (Hindoestaanse hartige donut). Haar kinderen en kleinkinderen zijn dol op haar ladoos en bara’s en daarom taan deze twee lekkernijen standaard op mijn moeders menu. Ik ben totaal geen zoetekauw, maar voor deze ladoos maak ik zeker een uitzondering. Het is een mega caloriebom, laten we dit voorop stellen, maar yum wat zijn ze goddelijk lekker. Als je er eenmaal aan begint is er geen stoppen meer aan, zo verslavend lekker. Voor een wat meer Indiase touch heb ik kardemom verwerkt. Mijn moeder maakt ze zonder kardemom. Hou je niet van kardemom, doe het er dan niet in. Ik ben dol op kardemom dus ik doe het wel lekker in. Of je nou, met of zonder kardemom gaat maken, deze ladoos blijven magnifiek lekker!!! Je moet er helaas wel tijd voor nemen, maar ben ervan overtuigd dat je familie en vrienden blij verrast zullen zijn met het resultaat.

kokos ladoo op tokotheek

Kokos ladoo met kardemom
Bereiding: 1 uur en 15 minuten
12-14 stuks

Ingrediënten ladoo
700 ml halfvolle of volle melk
125 gram verse geraspte kokos
125 gram witte suiker
9 stuks groene kardemompeulen

Ingrediënten garnering
wat gedroogde geraspte kokos

Bereidingswijze
Ik haal verse kokos stukjes bij Albert Hein voor 1,50 euro per pakje. Verwijder de bruine schil met een scherp mesje, hak de kokos stukjes fijn in een hakmolen en zet opzij. Dit is een makkelijke, luie, maar wel een wat duurdere optie.

Je kunt ook kiezen om een verse kokosnoot te gebruiken. Dit is wel arbeidsintensiever en uiteraard een goedkopere optie. Pak in de supermarkt een kokosnoot, waarbij je bij het schudden een geklots hoort. D.w.z. dat de kokosnoot vol met water zit en dit is vaak een goed teken. Een kokosnoot waarbij je geen geklots hoort is droog van binnen en is vaak een oude kokosnoot. Oude kokosnoten moet je vermijden. Oké, nu het echte werk, hou de kokosnoot in de palm van je hand boven een grote kom. De kom vangt het sap op als de kokosnoot opensplijt. Blijf tikken en roteren in het midden van de kokosnoot met bijvoorbeeld de rug van een kapmes, totdat de kokosnoot helemaal opensplijt. In het begin lijkt er niks te gebeuren, maar blijf tikken en roteren!!! Er zal uiteindelijk een barst ontstaan. Als je geduldig in het midden blijft tikken en roteren, krijg je een mooie rechte breuk en splijt de kokosnoot open in twee gelijke helften. Het sap kan je opdrinken of gebruiken in een smoothie. Hou je niet van het sap dan kun je het weggooien, aan jou de keus. Wip vervolgens het vruchtvlees eruit met een mesje, let op je vingers, verwijder de bruine schil, snijd de kokos in kleine stukjes en hak fijn in een hakmolen. Zet opzij.

De kardemom peulen pellen en de inhoud (kleine zwarte pitjes) malen tot poeder in een vijzel.

De melk samen met de geraspte kokos aan de kook brengen in een anti aanbakpan met een dikke bodem. Zodra de melk begint te koken, draai dan het vuur onmiddellijk op middelhoog. Kook het mengsel tot een wat dikkere en drogere consistentie (dit duurt circa 40-45 minuten) door van tijd tot tijd in het mengsel te roeren en schraap de zijkanten steeds schoon in de pan.

Na 40-45 minuten zal het mengsel een dikkere en drogere consistentie hebben. Voeg nu de suiker en kardemompoeder toe en blijf het geheel circa 20-25 minuten roeren. De suiker zal na 20-25 minuten compleet opgelost zijn en het mengsel zal niet meer vochtig, maar plakkerig zijn. Zet de pan van het vuur af, spreidt het mengsel op een schaal en laat het compleet afkoelen. Nadat het mengsel compleet is afgekoeld, kun je er balletjes van draaien ongeveer net zo groot als bitterballen. Tip: zet een schaaltje met wat melk apart, maak je handen lichtjes nat met de melk en draai dan balletjes. Door je handen ietsjes nat te maken met wat melk kun je makkelijker mooie ronde balletjes draaien, aangezien het mengsel plakkerig is.

Serveer de ladoos op kamertemperatuur en bestrooi met wat gedroogde kokos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *