Koriander
Koriander is een essentieel ingrediënt in Azië en het Midden-Oosten. Korianderzaad wordt in de Indische keuken ketoembar en in de Indiase keuken dhania genoemd. Op culinair gebied heb je uiteraard korianderzaden, verse korianderblaadjes, korianderwortel, koriander in poedervorm (ketoembar) en gedroogde koriander. In de Indiase keuken worden de korianderzaden eerst geroosterd en gemalen tot poeder in combinatie met andere specerijen. En, tenslotte verwerkt in currygerechten. In de Indische keuken worden korianderzaden ongeroosterd in poedervorm (ketoembar) gebruikt in marinades en stoofgerechten. In de Thaise keuken worden zowel de blaadjes van de koriander als de wortels verwerkt in gerechten. De wortels worden gevijzeld, verwerkt in Thaise currypasta’s en is eigenlijk een onmisbaar ingrediënt in Thaise currypasta’s . Ook worden de wortels toegepast in bouillons en marinades. Gedroogde koriander heeft weinig smaak, maar kan toch nog redelijk goed uitvallen qua smaak als je het tijdens het koken toevoegt in gerechten. Korianderzaad, korianderpoeder en gedroogde koriander zijn op een koele, droge en donkere plek vrij lang houdbaar. Als je verse korianderblaadjes en eventueel korianderwortels over hebt kun je beide het beste invriezen.