Fenegriek

fenegriek
Fenegriek is bij kaasboeren in Nederland geen onbekend ingrediënt, de zaden worden in Hollandse kazen verwerkt op dezelfde wijze als komijnzaad en kruidnagel. Deze specerij wordt veelvuldig gebruikt in de Indiase en Pakistaanse keuken en de Indiase naam voor fenegriek is methie. Er bestaan verse fenegriekbladeren, gedroogde fenegriekbladeren (ook wel kasoori methi genoemd) en fenegriek in poedervorm. Verse fenegriekbladeren zal je bijna nooit aantreffen in de toko’s (ontbreekt daarom op de afbeelding). Gedroogde fenegriekbladeren kom je tegen in toko’s die gespecialiseerd zijn in Indiase en Pakistaanse ingrediënten. Fenegriekzaden en fenegriekpoeder zijn de meest voorkomende ingrediënten die je in de meeste toko’s zal aantreffen. Zowel verse als gedroogde fenegriekbladeren worden in de Indiase keuken bijvoorbeeld aan het eind gestrooid over een curry. Fenegriekzaad wordt geroosterd en eventueel gemalen tot poeder in combinatie met andere specerijen. Zowel fenegriekzaad als fenegriekpoeder zijn vaak een onderdeel van een currymengsel. Fenegriek heeft een bittere smaak en kan een gerecht of currymengsel maken of breken. Daarom spaarzaam gebruiken. Verse fenegriekbladeren (als je wat overhoudt) kun je het beste invriezen. Gedroogde fenegriekbladeren, fenegriekzaden en fenegriekpoeder zijn op een koele, droge en donkere plek vrij lang houdbaar.