Sambal goreng tempeh kering

sambal goreng tempeh kering
Deze sambal mocht niet ontbreken op mijn blog. Toen ik in Suriname woonde at ik deze sambal regelmatig als broodbeleg op een knapperig Surinaams puntje met wat komkommer op azijn. Je mag uiteraard deze sambal op mijn Suri manier eten, maar als snackje met een koud biertje of als bijgerechtje geserveerd bij warme rijst doet hie het ook primo!

sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten tempeh
450 gram tempeh
500-750 ml zonnebloemolie

Ingrediënten overig
6 eetlepels olie
stukje trassie (1,5-2 gram)
3 stuks gewone sjalotjes
3 rode lombok pepers
2 rode rawit pepers
4 theelepels sambal oelek
6 teentjes knoflook
3 sereh stengels
2 duimgroot stukjes laos
4 salam blaadjes
2 theelepels tamarindepasta
1 ½ eetlepel sojasaus dark
100 gram gula djawa
1 eetlepel suiker
120 ml water
3 eetlepels vissaus

Bereidingswijze
Snijd de tempeh in plakken van circa 1 cm dik en deze weer in reepjes. Verhit de olie in een wok of ruime pan en frituur de tempeh reepjes tot ze goudbruin en krokant zijn. Dit duurt circa 10-12 minuten. Verwijder de tempeh met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken keukenpapier.

Rooster de trassie in een pannetje circa 2 minuten en zet heel even weg. Snijd de sjalotjes, de pepers, en knoflook fijn. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh, snijd deze in stukken van 7 cm lang en kneus het met de stamper van een vijzel. Snijd vervolgens de laos in plakjes en leg de salam blaadjes gereed.

Verwijder de overtollige olie uit de wok of pan waarin je de tempeh hebt gefrituurd op 6 eetlepels na en fruit hierin de sjalotjes, pepers, sambal oelek, knoflook, trassie, de gekneusde sereh, de laos plakjes en de salam blaadjes op redelijk middelhoog vuur circa 1-2 minuten. Voeg daarna tamarindepasta, sojasaus, gula djawa, kristalsuiker, water en vissaus toe en roer het geheel goed door tot je een dikkige bruin mengsel hebt. Voeg vervolgens de gefrituurde tempeh toe en bak het geheel circa 1-2 minuten tot alle tempeh stukjes een gekarameliseerd laagje krijgen.

Verwijder de sereh stukjes, laos plakjes en de salam blaadjes en serveer deze sambal warm als bijgerechtje met warme rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *