Laos

laos
tokotheek_laospasta

Laos, laoswortel, galangal of galanga is familie van de gember, maar smaakt niet zo scherp als gember. De smaak van laos is milder en heeft een bloemige aroma. Laos tref je veelvuldig aan in Thaise, Vietnamese, Maleisische, Surinaamse Javaanse en Indische curries, soepen of stoofgerechten. Ook beschikbaar in poedervorm, gedroogd, ingevroren en als pasta. De 2e afbeelding is laospasta, meestal van het met merk “Thai Delight”. Mijn tip is, gebruik altijd verse laos, niets gaat boven vers! Kun je niet aan verse laos komen, gebruik dan de ingevroren versie (wel eerst voor gebruik ontdooien). Raadzaam is om voor gebruik de verse laos en eventueel de ontdooide laos in wat kleinere stukken te snijden, ietsjes te verpletteren en dan mee te stoven. Verwijder altijd aan het eind de stukjes laos uit het gerecht, aangezien aromatisch zijn taak is volbracht. Verse laos (als je wat over hebt), kun je het beste in de vriezer bewaren. In poedervorm en gedroogd op een koele, droge en donkere plek bewaren. De pasta kun je na het openen van het potje het beste in de koelkast bewaren.