Sereh

sereh
tokotheek_sereh_002
Sereh of te wel citroengras/lemongrass is een grassoort en wordt volop in de Thaise, Vietnamese, Indische en in Surinaamse Javaanse keuken gebruikt. Het heeft een plezante citroenige smaak en bij het maken van bijvoorbeeld een Thaise curry wordt dit gras voordat het in de vijzel gaat eerst heel fijngesneden. Het is een harde stengel, waarbij je het beste de buitenste bladeren kunt verwijderen, kneus dan het gras met een deegroller of ander zwaar materieel en kook of stoof het mee in gerechten. Verwijder altijd aan het eind de sereh uit het gerecht, aangezien aromatisch zijn taak is volbracht. Sereh is uiteraard vers, ingevroren, zeer fijngehakt ingevroren, in poedervorm en als pasta makkelijk te verkrijgen in de toko’s. Ook gedroogd beschikbaar (ideaal voor thee), maar dan wel sporadisch te vinden in de toko’s (daarom staat het niet op de afbeelding). Zeer fijngehakte ingevroren sereh tref je in de toko’s aan in het vriesvak en op de verpakking staat meestal “frozen lemongrass chopped” en de Vietnamese benamingen (sa xay nhuyen, sa xay of sa bam) vermeld. Vietnamezen vooral kopen voor het gemak deze versie, zodat ze Ga Xao Xa Ot (citroengras chili kip) kunnen maken. In Ga Xao Xa Ot is het essentieel dat de sereh zeer fijngehakt is. Verse sereh (als je wat over hebt) kun je het beste invriezen. In poedervorm en gedroogd op een koele, droge en donkere plek bewaren. Na het openen van het potje, de pasta het beste in de koelkast bewaren. Tenslotte, de zeer fijngehakte ingevroren sereh, uiteraard eerst ontdooien voor gebruik en verder in de vriezer bewaren.