The non veggie ma po tofu

ma po tofu
Deze ma po tofu is de ‘non veggie version’ speciaal gerealiseerd voor de tofuhater om hem of haar over de streep te trekken. Want, tofu is in mijn optiek een dankbaar product. Ik geef toe dat tofu in 1e instantie een vrij smakeloos ingrediënt is, maar dat vind ik juist zo goed aan tofu. Het is een soort spons en absorbeert elke smaak gemakkelijk. Je kunt er eindeloos mee variëren en je kunt je crea geest erop los gooien. In dit gerecht hoef je verder geen zout toe te voegen, want in de gefermenteerde zwarte bonen, de doubanjiang gefermenteerd, de doubanjiang ongefermenteerd en de sambal oelek zit al genoeg zout. Eet smakelijk!

ma po tofu

The non veggie ma po tofu
Totale bereiding: 45 minuten tot 1 uur
4 personen

Ingrediënten Sichuan poeder
½ eetlepel Sichuan peperkorrels

Ingrediënten Sichuan peperkorrels
60 ml zonnebloemolie of arachideolie
2 eetlepels Sichuan peperkorrels

Ingrediënten tofu
600 gram yakko tofu
1 eetlepel zout
ruim water

Resterende ingrediënten
5 teentjes knoflook
1 duimgroot stukje gember
3 lente-uitjes
200 gram varkensgehakt
1 eetlepel gefermenteerde zwarte bonen
1 eetlepel doubanjiang gefermenteerd of 1 eetlepel Sichuan Toban Chilli Sauce
½ eetlepel doubanjiang ongefermenteerd of ½ eetlepel Chilli Bean Sauce Toban Djan
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
1 eetlepel gochugaru (optioneel)
1 theelepel sambal oelek
250 ml water
1 ½ eetlepel suiker
1 theelepel aardappelzetmeel
1 theelepel water
1 eetlepel sesamolie

Ingrediënten garnering
Groene gedeelte van de lente-uitjes
Sichuan poeder

Bereidingswijze
Rooster in een hete pan ½ eetlepel Sichuan peperkorrels circa 2 minuten, vijzel tot poeder, zeef en zet opzij.

Schenk in een pan 60 ml olie en bak in de olie op een zacht vuurtje 2 eetlepels Sichuan peperkorrels, zeef de olie en zet opzij.

Gooi het vocht in het tofubakje weg en plaats de tofu op een bord. Snijd de tofu in stukken van circa 2 à 2 cm en laat deze in een ruime pan met water en het zout heel zachtjes borrelen voor circa 3-4 minuten. Het water mag niet koken, deze yakko tofu is best delicaat en kan gaan breken. Haal de tofu voorzichtigjes met een schuimspaan uit het water en zet opzij op een bord.

Snijd de knoflook, gember en lente-uitjes heel fijn. Hou het witte en groene gedeelte van de lente-uitjes separaat. Hak vervolgens gefermenteerde zwarte bonen zeer fijn en hak ook de doubanjiang gefermenteerd wat grofjes. Meng het aardappelzetmeel met 1 theelepel water in een kommetje. Zet alles opzij.

Verhit de Sichuan olie in een ruime wok en bak het gehakt circa 1 minuut. Voeg daarna de knoflook, gember en het witte gedeelte van de lente-uitjes tot alles heerlijk gaat ruiken. Doe de gefermenteerde zwarte bonen, doubanjiang gefermenteerd of Sichuan Toban Chilli Sauce, doubanjiang ongefermenteerd of Chilli Bean Sauce Toban Djan, Shaoxing Hua Diao Chiew, gochugaru (optioneel) en sambal oelek toe en bak/schep het geheel goed om, circa 1-2 minuten.

Schenk het water in de wok en laat nu heel voorzichtig de tofu in de saus glijden. Roer niet in de saus. Gebruik een soeplepel en duw de tofu met de lepel in voorwaartse richting in de saus. De tofu moet zoveel mogelijk intact blijven. I.p.v. roeren in de pan, kan je de pan ook heen en weer schudden. Voeg nu de suiker en aardappelzetmeelpapje toe en roer het geheel voorzichtig in het tofumengsel. Laat de tofu circa 2-3 minuten in de saus sudderen, zodat het goed de smaken kan opnemen en tot de saus is ingedikt.

Besprenkel aan het eind sesamolie over het gerecht en bestrooi het gerecht met het groene gedeelte van de lente-uitjes en Sichuan poeder. Serveer direct, eigenlijk zo gloeiend heet mogelijk met warme rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *