Taro met kip en gedroogde garnalen

taro met kip en gedroogde garnalen op tokotheek
Dit gerecht is mijn mama Tinoe’s (koosnaampje van mijn mams) favo gerecht. Het is een Surinaams Hindoestaans currygerecht dat wellicht andere bevolkingsgroepen in Suriname niet kennen. Het is een ‘oso njang’ (eten dat je thuis eet) bij de Hindoestaanse bevolking en het authentiek recept is met droge vis. Maar, ik heb het een andere twist gegeven door het te maken met malse kippendijenfilets en gedroogde garnalen. Het is een heerlijk gerecht dat je het beste kunt eten met warme rijst en een toefje tamarinde chutney of mango chutney. Thuis, vroeger als kind at ik dit lekker met mijn handen, soms doe ik het hier in Nederland ook, maar mot ervoor in de mood zijn. Eet smakelijk!

taro met kip en gedroogde garnalen op tokotheek

Taro met kip en gedroogde garnalen
Totale bereidingstijd: 1 uur
4 personen

Ingrediënten masala (specerijenmengsel)
1 ½ theelepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel geel mosterdzaad
½ theelepel fenegriekzaad
½ theelepel nigellazaad
1 ½ theelepel kurkumapoeder

Ingrediënten taro
4 stuks kippendijenfilet (circa 400 gram)
een scheutje azijn
1½ ui
6 teentjes knoflook
¼ Madam Jeanette peper
6 stuks taro
50 gram gedroogde garnalen
6 eetlepels zonnebloemolie
1 ½ kippenbouillonblokje
500 ml water
4 eetlepels coconut cream powder
versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze
Wel de gedroogde garnalen een ½ uur in een kommetje met heet water. Na het wellen, afspoelen onder stromend koud water en zet opzij.

Snijd de kippendijenfilet in hapklare stukken, doe in een vergiet en was deze met een scheutje azijn onder stromend lauw water. Laat uitlekken en zet opzij.

Hak de uien, knoflook en Madam Jeanette peper in een hakmolen of stamp deze ingrediënten fijn in een vijzel m.u.v. de uien, deze kun je fijnsnijden. Verdeel uien-knoflook-Madam Jeanette peper mengsel in twee gelijke porties en zet weg.

Je kunt masala in de toko in een pakje of potje kopen, maar eigengemaakte masala is weer ander koek. Door de specerijen eerst te roosteren, komen heerlijke aroma’s vrij met als resultaat dat je currygerecht veel intenser gaat smaken. Heb je tijd? Maak dan je eigen masala. Rooster de ingrediënten voor de masala m.u.v. het kurkumapoeder in een droge koekenpan met een dikke bodem. Het roosteren duurt circa 2-3 minuten. Doe de geroosterde specerijen m.u.v. het kurkumapoeder in een oude koffiemolen of vijzel en maal tot een poeder. Meng aan het eind het kurkumapoeder door het geheel. Verdeel de masala in twee gelijke porties en zet weg.

Schil de taro’s met liefs een aardappelmesje, zoals je ook aardappelen zou schillen. Snijd ze in stukken van 4 bij 4. Spoel ze goed onder stromend koud water en zet opzij. Bij het schillen en snijden zal je merken dat ze slijmerig aanvoelen, trek je hier niets van aan, want dit is heel normaal, het hoort zo.

Verhit 3 eetlepels olie in een ruime pan of wok en fruit de eerste portie van het uien-knoflook-Madam Jeanette peper mengsel tot alles lekker gaat ruiken. Na dit geheel circa 30 seconden tot 1 minuut gebakken te hebben, voeg je de eerste portie masala en ¾ kippenbouillonblokje toe en fruit het geheel nog 1 minuut door. Voeg vervolgens de kip en roerbak op hoog vuur tot de kip gaar is, dit duurt circa 5-7 minuten. Haal de kip uit de wok en zet weg op een bord.

Zet dezelfde ruime pan of wok weer op het vuur, verhit wederom 3 eetlepels olie en fruit de tweede portie van het uien-knoflook-Madam Jeanette peper mengsel tot alles lekker gaat ruiken. Na dit geheel circa 30 seconden tot 1 minuut gebakken te hebben, voeg je de tweede portie masala, ¾ kippenbouillonblokje en de gewelde garnalen toe en fruit het geheel nog 1 minuut door. Voeg vervolgens de stukjes taro, schep het geheel goed om en giet er 250 ml water bij. Als het water begint te borrelen, doe dan de deksel op de pan en laat de taro circa 15-20 minuten gaar worden op middelhoog vuur.

Na 15-20 minuten, voeg je de kip toe en schep je het geheel goed om. Schenk wederom 250 ml water bij en voeg ook de coconut cream powder toe. Roer het geheel goed door en laat zonder deksel op de pan circa 10 minuten doorkoken op middelhoog vuur. Als de saus een wat dikkere substantie heeft, is dit gerecht zo goed al klaar.

Maak af met wat versgemalen zwarte peper naar eigen smaak en serveer direct met warme rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *