Tamarinde chutney

tamarinde chutney op tokotheek
Tamarinde chutney vind ik persoonlijk de lekkerste chutney van alle chutneys in de wereld. Deze chutney roept bij mij nostalgische herinneringen op aan mijn jeugd in Suriname en laat mijn nostalgie uit mijn jeugd een inspiratie voor jou zijn om deze chutney te gaan bereiden. Niet alleen bijna iedereen zal het lekker vinden, maar het is ook een exceptionele chutney die niet iedereen kent. Het heeft een prettige zoetzurige smaak die goed combineert met pittige Surinaams Hindoestaanse of Indiase currygerechten. Je kan ook een beetje van deze tamarinde chutney mengen in een tomatensambal of tomatenchutney en eten met mijn pakora’s. Qua smaaksensatie zal je ongetwijfeld je vrienden en familie onverwachts verblijden.

tamarinde chutney op tokotheek

Tamarinde chutney
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten tamarinde chutney
100 gram tamarinde zonder pit
200 ml warm water
2 gedroogde chilipepers
½ Scotch Bonnet peper
2 eetlepels Japanse rijstazijn
4 ½ eetlepel suiker
1 theelepel zout
5 teentjes knoflook
½ ui

Ingrediënten specerijen
1 ½ theelepel korianderzaad
1 ½ theelepel komijnzaad
1 ½ theelepel geel mosterdzaad
½ theelepel nigellazaad
½ theelepel fenegriekzaad

Ingrediënten deklaag
6 eetlepels olie
handjevol kerriebladeren

Bereidingswijze
Breek de tamarinde in grove stukken en week samen met de chilipepers circa 20 minuten in warm water. Knijp het vocht uit de tamarinde en doe samen met de gewelde chilipepers, Scotch Bonnet peper, azijn, suiker, zout en knoflook in een blender. Blender het geheel tot een mooie egale massa.

Doe de massa in een hittebestendige schaal, hak de ui fijn en meng door het geheel.

Rooster de koriander, komijn, bruine mosterd, nigella en fenegriekzaden in een pan met een dikke bodem tot alles heerlijk gaat ruiken. Doe de geroosterde specerijen in een vijzel en maal tot een zeer fijn poeder. Meng het poeder door de tamarindemassa en zet de schaal opzij.

Verhit de olie in dezelfde pan waarin je de specerijen hebt geroosterd tot de olie begint te roken. Doe de kerriebladeren in de hete olie en bak ze in een paar seconden. Hou je afstand, want de olie kan spetteren.

Giet het hete olie mengsel inclusief kerriebladeren over de tamarindemassa en je chutney is done.

Laat de chutney compleet afkoelen, verwijder de kerriebladeren en doe het in een gesteriliseerd potje.

Heerlijk bij mijn pakora’s of bij pittige Surinaams Hindoestaanse en Indiase currygerechten.

Goed afgesloten in een potje vrij lang houdbaar in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *