Taro

taro op tokotheek
Taro is een harige knol, eigenlijk een soort van aardappel/tayer en vindt je in de toko’s ook onder de namen edoes of Chinese tayer. Het wordt veelvuldig gebruikt in de Aziatische en Surinaamse keuken en dan voornamelijk in soepen. Je kan taro ook roosteren, bakken of frituren (tarochips). Er is zelfs taro ijs te verkrijgen. De jonge bladstelen van de taro plant (taro stems of te wel in het Vietnamees Bac Ha Xat Lat) worden veelvuldig gebruikt in de Vietnamese keuken. Bij het schillen van de taro zal je ervaren dat het plakkerig aanvoelt, maar trek je er niets van aan, het hoort zo. De schil bevat oxaalzuur, een stof dat je huid enigszins kan irriteren, maar die afbreekt tijdens het koken. De taroknollen hoef je niet in de koelkast te bewaren. Leg ze op een fruitschaal neer en ze zijn maximaal een week goed houdbaar. Je kan het ook schillen, in stukken snijden en in de vriezer bewaren.