Sajoer lodeh

sajoer lodeh
Sajoer lodeh is een groentegerecht met lots of flavour dat bestaat uit verscheidene soorten groenten in een saus van kokosmelk, bouillon en vele Aziatische specerijen. Dit groentegerecht kun je als hoofd- of als bijgerecht serveren en wordt veelvuldig gegeten in de Indische en Indonesische keuken. Heb je vele soorten groenten over en je hebt geen idee wat je ermee moet dan is dit recept uiteraard een spannende uitkomst. Sajoer betekent groente en lodeh betekent zacht gegaard. Sajoer lodeh in het geheel betekent dus zacht gegaarde groenten. Echter, zacht gegaard wil niet zeggen dat je de groenten helemaal kapot moet koken, want dit gerecht is geen babyvoeding. Het is een prachtig groentegerecht met veel smaak en waarin de groenten de hoofdrol hebben. En, deze mogen best ‘shinen’ en dienen een beet te hebben. Eet smakelijk!

sajoer lodeh

Sajoer lodeh
Totale bereiding: 45 minuten
4 personen

Ingrediënten
5 rode lombok pepers
2 grote uien
5 teentjes knoflook
1 ½ theelepel trassie
5 kemirinoten
duimgroot stukje laos
5 blaadjes salam
2 theelepels gemalen korianderzaad
1 theelepel gemalen komijnzaad
2 theelepels kurkumapoeder
650 ml runderbouillon
10 stuks petehbonen
3 eetlepels zonnebloemolie
2-3 theelepels gula djawa
200 gram sperziebonen
1 winterpeen
200 gram spitskool
1 paprika
ruim water
1 runderbouillonblokje of 1 groentebouillonblokje (voor de vegetariër)
200 ml kokosmelk, liefs van het merk Kara

Bereidingswijze
Snijd de lombok pepers schuin in stukjes en snipper de uien en knoflook fijn. Rooster de kemirinoten op 150 graden in de oven circa 10 minuten. Haal ze uit de oven en stamp deze fijn in de vijzel. Snijd de laos in dunne plakjes.

Verhit de olie in de pan en bak hierin de lombokpepers, uien, knoflook samen met de trassie, kemirinoten, laos, gemalen korianderzaad, gemalen komijnzaad en kurkumapoeder tot alles heerlijk gaat ruiken.

Blus het geheel af met de runderbouillon en roer het goed door. Laat de bouillon pruttelen.

Snijd intussen de petehbonen in kleine stukjes. Verhit 3 eetlepels olie in een pan en fruit deze circa 2 tot 3 minuten. Voeg de petehbonen exclusief de olie en gula djawa toe aan de bouillon. Roer het geheel goed door, doe de deksel op de pan en laat circa 15 minuten sudderen.

Verwijder de uiteinden en snijd de sperziebonen in 3 stukken. Was en schil de winterpeen en snijd deze in dunne schuine plakjes. Was de paprika, ontdoe van de zaadlijsten en pitten en snijd deze in lange repen.

Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg het runderbouillonblokje toe. Blancheer de sperziebonen en winterpeen circa 3 minuten in het kokend water. Schep beiden uit het water en voeg toe aan de bouillon.

Blancheer daarna de spitskool in circa 1 minuut en voeg ook toe aan de bouillon. Doe tot slot de paprika en de kokosmelk erbij en laat het geheel circa 2 minuten koken zonder de deksel op de pan. De kokosmelk mag niet te lang koken, dit om schifting tegen te gaan.

Serveer direct met warme rijst.

2 Responses so far.

  1. Renzo zegt:

    He-mels! Zeker op een warme zomeravond. Want je eet praktisch alleen maar groenten in een kruidige bouillon/saus. zelfs zonder rijst is het heerlijk.

    • Shakita zegt:

      Hi Renzo, dit recept is idd ideaal op een warme zomeravond. Fijn te horen dat het heeft gesmaakt. Dank voor je reactie. Fijne dag, Shakita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *