Gesmoorde jengkol met eend

gesmoorde jengkol met eend
Jengkol is naar mijn mening de grotere broer van de petehboon. Het heeft een veel sterkere geur dan peteh. Qua smaak in een gerecht is hie lichtelijk bitter, maar wel goed te eten, absoluut niet vies! Bij het koken verdwijnt de sterke geur. Echter, het lastige is, dat na het eten van jengkol je adem gaat ruiken (zwavelig) en helaas ook je zweet en urine. Jengkol is vrij populair in Maleisië, Thailand en Indonesië en wordt in deze landen ook rauw gegeten in een salade of rauw gedipt in een garnalenpasta dipsaus. Verder schijnt het ook goed te zijn voor mensen met diabetici en hoge bloeddruk. Kortom, het is een food ingrediënt dat niet voor iedereen is weggelegd. Maar, hou je van food en experimenteren dan moet je jengkol zeker een keer hebben gegeten. Enjoy!

gesmoorde jengkol met eend

Gesmoorde jengkol met eend
Totale bereiding: 45 minuten, exclusief kooktijd jengkol
Voor ruim 2 personen

Ingrediënten
200 gram Peking eend kant-en-klaar
7 stuks jengkol
5 stuks djeroek poeroet blaadjes
ruim water
2 stuks kemirinootjes
8 tot 10 teentjes Thaise knoflook
2 eetlepels ganzenvet of 2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel korianderzaad
2 stuks gewone sjalotjes
3 rode rawit pepers
1 vingertopje kentjoer
¼ kippenbouillonblokje
2 theelepels kurkumapoeder
duimgroot stukje laos
2 stuks sereh stengels
3 salam blaadjes
50 gram santen
2 theelepels kristal suiker
250 ml water
1 eetlepel Sishado indo marinade

Bereidingswijze
Ontdooi de eend.

Breng in een steelpan ruim water aan de kook, voeg de jengkol en de djeroek poeroet blaadjes toe en kook het geheel circa 20 minuten. Na 20 minuten spoel je de jengkol een aantal keren onder stromend koud water. Voeg wederom water toe in de steelpan samen met de djeroek poeroet blaadjes, zet het geheel op het vuur en breng wederom aan de kook. En, kook nu het geheel circa 40 minuten. Na 40 minuten, spoel je de jengkol af onder stromend koud water, ontdoe ze van de schil en sla ze vervolgens plat met de vlakke kant van een hakmes of met de stamper van de vijzel. Zet de jengkol opzij.

Pof de kemirinootjes circa 10 minuten op 150 graden in de oven. Stamp de Thaise knoflook grofjes in de vijzel en verwijder de velletjes.

Snijd de eend in mooie plakjes. Verhit in een wok het ganzenvet en bak de stukjes eend in circa 10 minuten mooi goudbruin en krokant. Neem je afstand, want het kan spetteren. Haal het uit de wok en zet opzij op een bord. Er blijft flink wat vet over in de pan. Verwijder het overtollige vet op 2 eetlepels na. Zet de wok opzij inclusief het vet. Het overtollige vet kun je wegzetten om het een andere keer te gebruiken.

Maal vervolgens de gepofte kemirinootjes, Thaise knoflook, korianderzaad, sjalotjes, rawit pepers, kentjoer, kippenbouillonblokje en kurkumapoeder fijn tot een pasta in een vijzel. Snijd de laos in plakjes. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh. Snijd deze vervolgens in stukken van 7-10 cm lang en kneus de sereh stukjes. Zet de pasta, de laos, de sereh stukjes en de salam blaadjes heel even opzij. Hak de santen fijn met een mes en zet ook opzij.

Zet de wok op het vuur en verhit het ganzenvet. Voeg de pasta toe en bak circa 1 minuut. Daarna gaan de laos, de sereh stukjes en de salam blaadjes in het geheel en bak het ook circa 1 minuut. Voeg nu de jengkol en de eend toe en meng al bakkend in de wok met de kruiden. Doe er de santen, suiker, water en ketjap bij, roer het geheel goed om, tot de saus gaat indikken.

Je smoor is dan zo goed als klaar. Verwijder de laos, de sereh stukjes en de salam blaadjes.

Serveer als bijgerecht met warme rijst.

2 Responses so far.

 1. Lana zegt:

  Hallo, heeft u de jengkol ook in Nederland gekocht, zo ja waar kan ik ze vinden?

  Alvast bedankt!

  Groet, Lana

  • Shakita zegt:

   Hi Lana,
   Dank voor je bericht en top dat je op Tokotheek een kijkje komt nemen. Jengkol is helaas zeer sporadisch beschikbaar bij de toko’s en je moet ze net aantreffen. Ook zijn ze voor toko’s vrij duur als ze het moeten inkopen, dit is zeker een reden dat ze er niet vaak liggen. Ik heb de jengkol in april dit jaar gekocht bij Amazing Oriental in Arnhem, aangezien ik in Arnhem woon. M.a.w. check in de maand april, maar dan volgend jaar bij Amazing Oriental en wie weet heb je mazzel! Veel succes en met vriendelijke groeten, Shakita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *