Chinese nasi met lap cheong

chinese nasi met lap cheong
Als je echt een authentieke Chinese nasi wilt klaarmaken, zoals de Chinezen het prefereren dan mag lap cheong (Chinese gedroogde harde worstjes die zoet en hartig smaken) niet ontbreken in deze nasi. M.a.w. geen hamblokjes of spekjes erin, want dan wordt het gauw een westerse nasi. Vervolgens is het beter om rijst te gebruiken die een dag oud is, want met oude rijst behaal je het beste resultaat qua ‘fluffiness’. Eet ze!

chinese nasi met lap cheong

Chinese nasi met lap cheong
Totale bereiding: 45 minuten excl. 1 nachtje voor het wegzetten van de rijst
4 personen

Ingrediënten
250 gram Surinaamse rijst
5 stuks lap cheong
1 winterpeen
3 flinke handenvol jonge sojabonen zonder peulen
5 eieren
¾ kippenbouillonblokje
1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder
2 theelepels gemalen witte peper
5 eetlepels arachideolie
1 ui
1 duimgroot stukje gember
5 teentjes knoflook
1 eetlepel sojasaus light
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
1 eetlepel sesamolie

Ingrediënten garnering
4 lente-uitjes

Bereidingswijze
Het beste resultaat behaal je door de rijst een dag van te voren te koken en weg te zetten in de koelkast. M.a.w. kook de rijst gaar en droog, laat afkoelen en zet weg in de koelkast.

Stoom de lap cheong circa 20 tot 30 minuten op redelijk middelhoog vuur tot ze transparant zijn. Na het stomen, laten afkoelen en snijd deze in kleine blokjes.

Schil de winterpeen en snijd deze in kleine blokjes. Breng in een steelpan water aan de kook en blancheer de blokjes winterpeen en de jonge sojabonen circa 3 minuten, spoel af in een vergiet onder stromend koud water, laat uitlekken en zet weg.

Breek de eieren en kluts los in een kom met ¼ kippenbouillonblokje, ½ theelepel Chinese vijfkruidenpoeder en 1 theelepel gemalen witte peper. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de eieren zoals je roerei zou maken en zet weg op een bord.

Snipper de ui fijn. Schil de gember en snipper vervolgens de gember en knoflook fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en zet alvast opzij voor de garnering.

Verhit 3 eetlepels olie in een wok en fruit de uien, gember en knoflook op matig vuur tot ze heerlijk gaan ruiken. Verbrand deze specerijen niet. Voeg daarna de lap cheong toe en laat deze circa 1-2 minuten meebakken. Voeg vervolgens de blokjes winterpeen, jonge sojabonen en rijst toe. Breng het geheel op smaak met sojasaus light, Shaoxing Hua Diao Chiew, ½ kippenbouillonblokje, ½ theelepel Chinese vijfkruidenpoeder en 1 theelepel gemalen witte peper. Roerbak het geheel nog 5 à 6 minuten, totdat alles goed gemengd en voeg tenslotte het ei en de sesamolie toe. Schep het geheel goed om.

Serveer direct warm in kleine Chinese kommetjes en bestrooi met de lente-uitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *