Crispy okra met dahl

okra op tokotheek
Okra’s zijn niet ieders favoriet. Het zijn vingervormige groentes en als je ze te lang kookt of stooft worden ze slijmerig. Velen halen hun neus op voor de slijmerigheid van okra’s. Slijmerig of niet slijmerig, ik ben dol op okra’s. Dit recept heb ik bedacht voor zowel de okra liefhebbers als de okra haters. Door de okra’s eerst te frituren, worden ze heerlijk crispy en merk je vrij weinig van de slijmerigheid. And last but not least, ontzettend smakelijk en ooknog compleet vegetarisch! So, okra hater give it a try, wie weet ben je om en ga je vaker okra’s eten op deze wijze. Want, thuis ontvang ik veel “oohhhs” en “aaahhhs” als ik dit gerecht heb klaargemaakt.

okra op tokotheek

Crispy okra met dahl
Voorbereiding en kooktijd: 1 uur
4 personen

Ingrediënten okra’s
26 stuks donkergroene okra’s
1 eetlepel geel mosterdzaad
2 theelepels komijnzaad
1 theelepel ajowanzaad
2 theelepels korianderpoeder
2 theelepels kurkumapoeder
1 theelepel chilipoeder
200 gram kikkererwtenmeel
1 theelepel zout
50 ml water
voldoende zonnebloemolie om te frituren
4-5 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote uien
4 teentjes knoflook
½ Madam Jeanette peper
4 tomaten
1 rode of oranje paprika
versgemalen zout en zwarte peper

Bereidingswijze
Ga eerst met de dahl aan de slag. Bekijk een eerdere post hoe je dit moet klaarmaken.

Was de okra’s en dep ze droog met een schone theedoek. Snijd de topjes van de okra’s eraf en snijd ze vervolgens door de helft in de lengte en mogelijk nog een keer door de helft.

Rooster geel mosterdzaad, komijnzaad en ajowanzaad circa 3 minuten in een pan tot het heerlijk begint te ruiken.

Pak een ruime schaal, doe hierin de okra’s, de geroosterde specerijen, korianderpoeder, kurkumapoeder, chilipoeder, kikkererwtenmeel, zout en water. Meng alles goed door elkaar tot je een plakkerig geheel krijgt. Echter, niet te papperig.

Doe de olie in een ruime pan en frituur de okra’s in twee of drie etappes goudbruin. Hou je afstand, want het kan spetteren. Laat ze uitlekken op keukenpapier en zet apart.

Snijd de uien, knoflook en Madam Jeanette peper fijn. Hak de tomaten grof en snijd de rode of oranje paprika in dunne lange repen.

Verwijder de overtollige frituurolie uit de pan op 4-5 eetlepels na. Laat de olie heet worden en fruit hierin eerst de uien, knoflook en Madam Jeanette peper circa 1-2 minuten. Voeg daarna de tomaten toe en bak mee ook circa 1-2 minuten.

Vervolgens gaan de okra’s in het geheel en schep alles goed om, duurt circa 30 seconden tot een minuut. Ten slotte voeg je de fijngesneden paprika toe en bak dit ook circa 30 seconden tot een minuut mee. Hierdoor blijft de paprika lekker knapperig. Proef het geheel en breng eventueel op smaak met wat extra versgemalen zout en zwarte peper.

Verdeel over vier borden warme rijst en schenk de dahl over de rijst. Bestrooi met de crispy okra’s en serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *