Dahl

dahl op tokotheek
Mijn eerste kennismaking met kerriebladeren was in een South Indian restaurant in London. Het is inmiddels wat jaren geleden, maar ik kan me nog goed herinneren dat ik in het restaurant eend had gegeten, waarbij ze over de eend hete olie (waarin diverse specerijen, chilipepers en kerriebladeren waren gebakken) hadden gegoten. Deze techniek was mij niet onbekend, deze wordt ook in de Surinaamse Hindoestaanse keuken toegepast om dahl extra smaak en push te geven. Wat mij onbekend was, was de toevoeging van de kerriebladeren. Er ging een wereld voor me open. De bladeren gaven het eendgerecht een subtiele gelaagdheid. Sindsdien zijn kerriebladeren in mijn keuken niet weg te denken. Ik gebruik ze vaak om mijn dahl te voorzien van een deklaag (hete olie waarin specerijen, chilipepers en kerriebladeren zijn gebakken). Deze laag wordt ook tadka, tarka of chaunk genoemd. Een dahl zonder deze laag is naar mijn mening een dahl zonder ziel. Maak deze dahl klaar en je zult me geen ongelijk geven dat de smaken niet vlak, maar driedimensionaal zijn.

Dahl op tokotheek

Dahl
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten dahl
2 middelgrote uien
4 teentjes knoflook
300 gram rode linzen
ruim water
1 theelepel zout
1 eetlepel kurkumapoeder

Ingrediënten tadka (deklaag)
1 ui
5 teentjes knoflook
1/2 Madam Jeanette peper
2 duimgroot stukjes gember
12 Cherry tomaten
10 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel geel mosterdzaad
1 eetlepel bruin mosterdzaad
2 theelepels reguliere komijnzaad
2 theelepels zwart komijnzaad
6 takken kerriebladeren
2 theelepels chilipoeder
zout en chilipeper naar smaak

Bereidingswijze
Snijd de uien en knoflook grof. Was en spoel de linzen tot het water helder is. Zet de linzen in een grote pan ruim onder water en roer de uien, knoflook, zout en kurkumapoeder in het water. Laat het water koken, doe de deksel op de pan en laat de dahl op een laag pitje in 15-20 minuten inkoken tot een zachte, ingedikte pasta (de linzen moeten volledig uit elkaar vallen). Voeg als ze te droog lijken nog wat extra water toe. Als de linzen volledig uit elkaar vallen pureer dan het geheel met een staafmixer. De dahl opzij zetten en op een heel laag pitje warm houden.

Snijd de ui, knoflook en Madam Jeanette peper zeer fijn. Schil de gember en snijd deze ook heel fijn. Hak de tomaten grof. Ga nu met de tadka (deklaag) aan de slag. Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur en voeg geel mosterdzaad, bruin mosterdzaad, reguliere en zwart komijnzaad, kerriebladeren, chilipoeder, ui, knoflook, gember, Madam Jeanette peper en Cherry tomaten. Neem je afstand, want de mosterdzaden kunnen spetteren. Bak het geheel 5-7 minuten op middelhoog vuur goudbruin en roer dit mengsel door de dahl. Laat de dahl nog 1-2 minuten pruttelen. Ik hou wel van een dahl met een dikke consistentie, maar als het voor jou te dik is, giet er dan gerust wat extra water bij. Water betekent, smaak ontnemen, proef daarom de dahl en voeg eventueel extra zout en voor wat meer pittigheid extra chilipoeder toe. Haal de kerriebladeren uit de dahl, schenk in vier kleine soepkommetjes en serveer er brood, roti of rijst bij. Tip: je kan de dahl aan het eind eventueel garneren met grofgehakte verse koriander.

2 Responses so far.

  1. Gaitrie zegt:

    This is a must try out, I love it. Works perfect for my weekday meals!

  2. Shakita zegt:

    Yeah, please do and get back 2 tokotheek, how this dahl turn out. Nice to hear from you. With culinairy greetings, tokotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *