Sago gula melaka

sago gula melaka op tokotheek
Sago gula melaka is een typisch Maleisisch dessert, waarbij sagoparels, gula djawa en kokosmelk een belangrijke rol spelen. Even voor de duidelijkheid sagoparels zijn geen tapiocaparels. Sagoparels zijn kleine zetmeel parels afkomstig uit de sagopalm. Het heeft vrij weinig smaak, maar de zachtheid van de kleine parels geven wel een plezante mondgevoel. In dit recept moet je het qua smaak hebben van de kokosmelk en de gula djawa siroop. Kortom, de combinatie van de sagoparels, kokosmelk en gula djawa siroop maakt dit dessert tongstrelend. Ik persoonlijk hou van de textuur, maar denk niet dat Westerlingen gauw gecharmeerd zijn van de textuur. Maar goed, dit is tokotheek en sago gula melaka hoort zeer zeker als dessert op deze blog. Mijn advies is, geef je gasten niet teveel. Hou het dessert klein en gebruik hiervoor een klein timbaaltje. Als je teveel serveert verveelt het al gauw. Op deze wijze maak je het dessert elegant en spannend voor je gasten, ook omdat velen het vaak niet eerder hebben gegeten.

sago gula melaka op tokotheek

sago gula melaka op tokotheek

Sago gula melaka
Totale bereiding: 20 minuten excl. 1 uur voor het opstijven
4 personen

Ingrediënten sago
1 ½ liter water
175 gram groene sagokorrels
1 theelepel pandanextract
1 ei, waarvan het eiwit gescheiden
zonnebloemolie

Ingrediënten kokosmelk
300 ml kokosmelk

Ingrediënten gula djawa siroop
200 gram gula djawa
2 theelepels witte suiker
125 ml water

Bereidingswijze
Breng in een ruime pan water aan de kook, voeg de sagokorrels in het kokend water, roer goed liefs met een houten lepel, zodat de parels niet aan elkaar plakken. Zet de deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuurtje circa 20 minuten doorkoken, wel in de 20 minuten zo af en toe roeren. De sagokorrels zijn klaar als ze transparant zijn. Haal de pan van het vuur af, giet de parels in een ruime zeef (niet in een vergiet) en spoel onder stromend koud water een aantal keren. Laat het geheel goed uitlekken en meng het pandanextract erdoorheen. Doe vervolgens de sagokorrels in een ruime schaal en zet even weg.

Breek het ei en scheid het eiwit van het eigeel. Klop het eiwit stijf en meng dit luchtig door de sagokorrels.

Gebruik niet te grote timbaaltjes. Gebruik timbaaltjes met de afmetingen Ø onder 5 cm,
boven 8,5 cm, hoogte 5,5 cm. Verkrijgbaar bij Dille en Kamille, 1,75 euro per stuk. Of je kunt ook kleine Chinese theekopjes gebruiken als je deze thuis hebt liggen.

Smeer de timbaaltjes of theekopjes lichtjes in met zonnebloemolie en verdeel de parels in de timbaaltjes. Bedek de timbaaltjes met plasticfolie en zet circa 1 uur weg in de koelkast, zodat het kan opstijven.

Warm de kokosmelk op in een steelpan, schenk in een karaf door een zeef en laat afkoelen.

Hak de gula djawa fijn. Doe in dezelfde steelpan, waarin je de melk hebt opgewarmd de gula djawa, suiker en water. Breng het aan de kook en zet hierna het vuur op een laag pitje. Laat het geheel zachtjes pruttelen en smelt tot het een consistentie van een siroop heeft. Dit kan circa 10-12 minuten duren. Als het afkoelt, wordt het namelijk nog iets dikker. Schenk de gula djawa siroop door een zeef in een schenk flesje of karafje en laat het compleet afkoelen.

Haal de sagopudding met beleid uit de timbaaltjes, verdeel het over 4 kleine diepe kommetjes/schaaltjes, schenk 50 ml kokosmelk in elk kommetje/schaaltje en giet over elk sagoparelpuddinkje wat gula djawa siroop. And it’s ready to attack!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *