Bolletje bonda

bolletje bonda
Bonda masala ook bekend als aloo bonda is een Indiase snack gemaakt van geprakte aardappels gemengd met specerijen. Van het geprakte aardappelmengsel worden ronde balletjes gedraaid ter grootte van een klein ei, daarna gaan de balletjes door een kikkererwtenbeslag en worden tot slot goudbruin gefrituurd. Deze snack is geliefd gedurende de middag als Indiërs aan hun thee zitten te nippen en wordt geserveerd met een chutney of saus. Maar, je hoeft bonda masala niet alleen als snack te eten. Je kan het ook op een bolletje beleggen met diverse garneringen. Benieuwd naar bolletje bonda, check dan snel het recept, echt een aanrader op een party!

bolletje bonda

Bolletje bonda
Totale bereiding: 45 minuten, exclusief de tijd om de aardappelen te garen
18 tot 20 stuks

Ingrediënten bonda masala puree
4 grote aardappelen (circa 750 gram)
duimgroot stukje gember
2 middelgrote uien
6 teentjes knoflook
1 bosje koriander
handjevol kerriebladeren
6 eetlepels zonnebloemolie
2 theelepels komijnzaad
1 theelepel chilipoeder
2 theelepels kurkumapoeder
2 theelepels mosterdzaad
2 theelepels masala
zout naar smaak

Ingrediënten beslag
250 gram kikkererwtenmeel
1 eetlepel rijstmeel
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel asafoetida
1 theelepel kurkumapoeder
zout naar smaak
sap van 1 limoen
300 ml water

Ingrediënten avocadopuree
8 cocktail tomaten
4 avocado’s
2 rode uien
4 theelepels gemalen komijnzaad
sap van 2 limoenen
zout naar smaak

Ingrediënten overig
voldoende zonnebloemolie om te frituren
18 tot 20 kleine bolletjes (Hema of bij de bakker)

Ingrediënten garnering
2 komkommers (ontzaad en in kleine reepjes gesneden)
1 bosje koriander (fijngesnipperd of gescheurd)
reguliere tomaten- of curry tomatenketchup

Bereidingswijze
Prik wat gaten met een vork of met een aardappelprikker op verschillende plekken in de aardappelen en zet ze in een ovenschaal circa 1 uur in een voorverwarmde oven op 180 graden om te garen. Als de aardappelen gaar zijn, uit de oven halen, laten afkoelen, ontdoen van de schil, fijnprakken en zet de puree opzij.

Maak het beslag, mix alles in een ruime schaal en zet ook opzij.

Verwijder de zaadjes en het kroontje van de tomaten en snijd deze in kleine stukjes. Snipper de rode ui ultrafijn. Snijd vervolgens de avocado’s overlangs doormidden. Verwijder de pit en maak een ruitpatroon in het vruchtvlees. Schep het vruchtvlees uit de schil en prak tot een grove puree. Meng de tomaten, uien, gemalen komijnzaad en het limoensap door de avocadopuree en breng op smaak met zout. Zet opzij.

Ga nu met de bonda masala puree aan de slag. Schil en rasp de gember. Snipper de uien en knoflook fijn. Hak de koriander fijn en zet de kerriebladeren klaar.

Verhit de olie in een ruime pan en fruit de gember, uien, knoflook, koriander, kerriebladeren en de specerijen op een zacht vuurtje al roerend circa 10 minuten. Voeg daarna de puree toe en breng op smaak met zout. Meng alles goed door, laat enigszins afkoelen, verwijder de kerriebladeren en maak balletjes ter grootte van een klein ei.

Verhit ruim olie in een pan en haal ieder balletje door het kikkererwtenbeslag. Frituur per drie gedurende een aantal minuten goudbruin in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Snijd de bolletjes open en smeer elk bolletje eerst met wat avocadopuree, garneer met wat komkommer, verpletter per bolletje 1 gefrituurde bonda op de komkommer, garneer vervolgens met wat koriander en gooi er wat reguliere tomaten- of curry tomatenketchup op. Dek af met de andere helft van het bolletje.

Vergeet de servetjes niet… and take a bite!

Note: i.p.v. reguliere tomaten- of curry tomatenketchup is een tomatenchutney zeker een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *