Tjauw min met char siu

tjauw min met char siu
Tjauw min is de Surinaamse-Chinese variant van de Chinese chow mein. Eigenlijk betekent chow mein niet veel meer dan geroerbakte noedels. De Surinaamse-Chinese tjauw min is ontstaan door de vele Chinezen die woonachtig zijn in Suriname en heeft daarom zowel een Surinaamse als een Chinese flair. Nu, is het zo dat tjauw min in Su op verscheidene manieren wordt klaargemaakt. Ieder huishouden heeft wel zijn eigen geheime toevoegingen aan dit gerecht. De een doet er trassi in, de ander doet er selderij in of er wordt gebruik gemaakt van spaghetti of een andere soort bami en ga zo maar door… Dit is uiteraard mijn recept. Ik hou niet van teveel tierlantijntjes in mijn tjauw min. Mijn gouden regels zijn, kruid het goed, hou de smaken in balans en gebruik hooguit 1 of 2 soorten vlees. Hoe minder poespas, des te beter. Ik doe ook geen selderij in mijn tjauw min, want selderij kan snel overheersen en ondermijnt de mooie Chinese smaken. Eet ze and enjoy the recipe!

tjauw min met char siu

Tjauw min met char siu
Totale bereidingstijd: 45 minuten tot 1 uur
4 personen

Ingrediënten
400 gram tjauw min van het merk Jong a Kiem
2 ½ liter water
400 gram kant-en-klare char siu
4 stronkjes/stuks Shanghai paksoi
1 duimgroot stukje gember
5 teentjes knoflook
½ Madam Jeanette peper
1 grote ui
11 eetlepels zonnebloemolie
2 kippenbouillonblokjes
4 eetlepels oestersaus
4 eetlepels Chia Fan Rice Chiew
3 eetlepels sojasaus dark
3 eetlepels sojasaus light
1 ½ theelepel Chinese vijfkruidenpoeder
2 theelepels gemalen witte peper
4-5 theelepels suiker
1 eetlepel sesamolie

Bereidingswijze
Ontdooi de char siu eerst als je de kant-en-klare versie gaat gebruiken. Zet hem een nacht van te voren in de koelkast als je weet dat de volgende dag tjauw min gaat maken.

Breng in een ruime pan het water aan de kook. Kook de tjauw min beetgaar in circa 8-10 minuten. Giet de tjauw min in een vergiet en spoel het onder stromend koud water. Bestrooi 3 eetlepels zonnebloemolie, 1 eetlepel sojasaus dark en 1 eetlepel sojasaus light over de tjauw min en meng het met beleid met je handen. Deze handeling is belangrijk, zodat de tjauw min niet aan elkaar blijft plakken en dat het alvast is voorzien van smaak en kleur door vooral de toevoeging van de sojasaus dark. Laat goed uitlekken en zet weg.

Leg de char siu op de snijplank en snijd deze in dunne schuine plakken, zoals je bijvoorbeeld vlees zou trancheren en zet weg.

Snijd de kontjes van de paksoi eraf en snijd deze vervolgens in grove stukken. Doe de paksoi in een vergiet, was onder de kraan en laat goed uitlekken. Zet weg.

Schil de gember en snijd deze, de knoflook en de Madam Jeanette peper heel fijn. Hak ook de uien fijn.

Verhit de 8 eetlepels olie in een wok of ruime pan en fruit hierin de gember, knoflook, Madam Jeanette peper en uien op redelijk hoog vuur tot alles heerlijk gaat ruiken. Doe dan de kippenbouillonblokjes, oestersaus, Chia Fan Rice Chiew, 2 eetlepels sojasaus dark, 2 eetlepels sojasaus light, Chinese vijfkruidenpoeder, gemalen witte peper en suiker in het geheel en bak alles circa 30 seconden tot 1 minuut. Voeg vervolgens de char siu toe en bak circa 1 minuut.

Giet nu de tjauw min in de wok, hussel alles goed en bak het geheel circa 1 tot 2 minuten. Pas aan het eind voeg je de paksoi toe en roer deze goed door het geheel, zodat het knapperig blijft. Bak alles nog circa 1 minuut.

Proef en breng eventueel op smaak met extra zout en gemalen witte peper. Haal de tjauw min van het vuur af en bestrooi met sesamolie.

Serveer warm met zoet-zure komkommer op azijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *