Komkommer op azijn

komkommer op azijn
Komkommer op azijn is onmisbaar in de Surinaamse keuken en fungeert als tafelzuur op de meeste Surinaamse eettafels. Het warme weer aldaar in combinatie met de friszurige smaak van de komkommer komt goed tot zijn recht. Komkommer op azijn bijvoorbeeld is onontbeerlijk op een Surinaams belegd broodje. Eigenlijk is een Surinaams belegd broodje zonder komkommer op azijn een broodje zonder ziel. Komkommer op azijn is niet weg te denken uit de Surinaamse cultuur en mag niet ontbreken in de Surinaamse keuken.

komkommer op azijn

Komkommer op azijn
Totale bereiding: 15 minuten
4 personen

Ingrediënten
1 komkommer
¼ Madam Jeanette peper
15 eetlepels water
2 volle eetlepels witte suiker
2 eetlepels Japanse rijstazijn
1 theelepel zout
6 kruidnagels (optioneel)

Bereidingswijze
Was de komkommer. Snijd deze in de lengte door de helft en daarna in halve maan stukjes. Snipper vervolgens de Madam Jeanette peper heel fijn.

Pak een middelgrote weckpot en doe hierin de gesneden komkommer en Madam Jeanette peper.

Doe het water, suiker, azijn, zout en kruidnagels (optioneel) in een steelpan en kook dit mengsel tot de suiker en het zout zijn opgelost.

Laat het mengsel een beetje afkoelen en schenk dit over de komkommer heen.

Sluit de weckpot en shake het geheel goed in de gesloten weckpot, zodat alles goed mengt.

Je komkommer moet zout-zoet-zuur-pittig-fris-en-enigszins kruidig smaken. Voeg eventueel ietsjes meer water en suiker toe als het geheel te zout is en voeg ietsjes meer azijn en zout toe als het geheel te zoet is. Zet weg, zodat alle smaken goed intrekken.

Onmisbaar op een Surinaams belegd broodje, maar doet het ook erg goed bij een nasi, bami of bij roerbakgerechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *