Bonda masala

bonda masala
Bonda masala ook bekend als aloo bonda is een Indiase snack gemaakt van gekookte geprakte aardappels gemengd met specerijen. Van het geprakte aardappelmengsel worden ronde balletjes gedraaid ter grootte van een klein ei, daarna gaan de balletjes door een kikkererwtenbeslag en worden tot slot goudbruin gefrituurd. Deze snack is geliefd gedurende de middag als Indiërs aan hun thee zitten te nippen en wordt geserveerd met een chutney of pittig sausje. Als je vegetarisch wil eten, is het soms lastig om een vegetarisch hapje te bedenken. Ik neem met dit recept het bedenken bij je weg, zodat je met gemak deze snack op tafel kunt zetten. Het is makkelijk, snel en heerlijk! Geniet ervan!

bonda masala

Bonda masala
Totale bereiding: ½ uur, exclusief de tijd om de aardappelen te garen
18 tot 20 stuks

Ingrediënten bonda masala puree
4 grote aardappelen (circa 750 gram)
duimgroot stukje gember
2 middelgrote uien
6 teentjes knoflook
1 bosje koriander
handjevol kerriebladeren
6 eetlepels zonnebloemolie
2 theelepels komijnzaad
1 theelepel chilipoeder
2 theelepels kurkumpoeder
2 theelepels mosterdzaad
2 theelepels masala
zout naar smaak

Ingrediënten beslag
250 gram kikkererwtenmeel
1 eetlepel rijstmeel
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel asafoetida
1 theelepel kurkumapoeder
zout naar smaak
sap van 1 limoen
300 ml water

Ingrediënten overig
voldoende zonnebloemolie om te frituren

Bereidingswijze
Prik wat gaten met een vork of met een aardappelprikker op verschillende plekken in de aardappelen en zet ze in een ovenschaal circa 1 uur in een voorverwarmde oven op 180 graden om te garen. Als de aardappelen gaar zijn, uit de oven halen, laten afkoelen, ontdoen van de schil, fijnprakken en zet de puree opzij.

Maak het beslag, mix alles in een ruime schaal en zet ook opzij.

Schil en rasp de gember. Snipper de uien en knoflook fijn. Hak de koriander fijn en zet de kerriebladeren klaar.

Verhit de olie in een ruime pan en fruit de gember, uien, knoflook, koriander, kerriebladeren en de specerijen op een zacht vuurtje al roerend circa 10 minuten. Voeg daarna de puree toe en breng op smaak met zout. Meng alles goed door, laat enigszins afkoelen, verwijder de kerriebladeren en maak balletjes ter grootte van een klein ei.

Verhit voldoende olie in een pan en haal ieder balletje door het kikkererwtenbeslag. Frituur per drie gedurende een aantal minuten goudbruin in de hete olie.

Laat uitlekken en serveer warm met een chutney naar jouw keus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *