Nasi kuning

nasi kuning op tokotheek gele rijst op tokotheek
Nasi kuning of te wel gele rijst wordt in de Indische en Indonesische cultuur op speciale gelegenheden gegeten, omdat de kleur geel symbool staat voor geluk. Maar, waarom wachten tot er een speciale gelegenheid is! Naar mijn mening te ‘damn lekker’ om te wachten en het is ook nog es een keer, geen complex gerecht om te maken. Je hebt het zo op tafel met bijvoorbeeld een gestoofd vleesgerecht, wat zuurgoed (zoals komkommer op azijn) of een mango- of papajasalade erbij. Enne, je bent klaar om te genieten van een heerlijke maaltijd.

nasi kuning op tokotheek gele rijst op tokotheek

Nasi kuning
Totale bereiding: 45 minuten
4 personen

Ingrediënten nasi kuning met kokosmelk
350 gram reguliere rijst of jasmijnrijst
450 ml water
150 ml kokosmelk
1 ½ theelepel kurkumapoeder
1 ½ kippenbouillontablet
5 blaadjes djeroek poeroet
5 blaadjes salam
2 sereh stengels

Ingrediënten nasi kuning met santen
350 gram reguliere rijst of jasmijnrijst
600 ml water
100 gram santen
1 ½ theelepel kurkumapoeder
1 ½ kippenbouillontablet
5 blaadjes djeroek poeroet
5 blaadjes salam
2 sereh stengels

Bereidingswijze
Je kunt deze nasi met kokosmelk of met santen maken. Ik vind beide versies lekker! Als je santen gaat gebruiken i.p.v. kokosmelk, rasp dan de santen fijn of hak in kleine blokjes en stamp vervolgens tot een poedertje in een vijzel. Vervolgens is de verhouding qua vocht anders, zie bij de ingrediënten nasi kuning met santen. De rest blijft ongewijzigd.

Was de rijst circa drie tot vier keer tot het water helder is. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh stengels, snijd deze in stukken van 5 cm lang en kneus deze stukjes met een deegroller of ander zwaar materieel.

Doe de gewassen rijst inclusief de sereh en de rest van de bovengenoemde ingrediënten in een pan en zet op het vuur.

Breng het geheel op hoog vuur aan de kook en roer alles goed door. De rijst mag niet plakken aan de bodem van de pan. Laat de rijst ongeveer 5-7 minuten op hoog vuur koken tot het bovenste laagje rijst droog is en er bubbeltjes te zien zijn.

Roer de rijst nog een keer supergoed door en zet het vuur op een laag pitje. Doe de deksel op de pan en laat de rijst 20 minuten zachtjes doorkoken.

Na 20 minuten zet je het vuur uit. De rijst zal er wat plakkerig uitzien, but bare with me. Het komt helemaal goed als je de rijst met de deksel op de pan circa 20 minuten met rust laat.

Verwijder tenslotte de djeroek poeroet, salam en sereh voor je de rijst gaat opdienen.

Nasi kuning is heerlijk met gestoofd vlees en wat zuurgoed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *