The lazy dawet

dawet op tokotheek the lazy dawet op tokotheek
Dawet of tjendol, what do you prefer? Surinamers zijn met dawet opgegroeid, Indonesiërs en Indische lui met tjendol. Surinamers vinden hun dawet lekker, Indonesiërs en Indische mensen hun tjendol. Het heeft alles met je achtergrond te maken en wat je als kind met de paplepel werd ingegoten. Ik zal er geen doekjes omwinden en prefereer dawet. Wat dat betreft ben ik wel trouw gebleven aan mijn Surinaamse roots en smaakpapillen. Maar, wat is dawet en wat is tjendol? Het zijn beide exotische zoete kokosdrankjes die zetmeelrijke sliertjes bevatten en ijskoud worden gedronken. Dawet, de Surinaamse variant is rosé qua kleur, bevat witte maïzena sliertjes, kokosmelk, susuroos (exotische melkdrank met rozensmaak) of een rozensmaak siroop of een rode siroop op smaak gebracht met sereh (citroengras) en cola essence. Tjendol, de Indonesische variant is groen qua kleur, bevat hoen kwe meel (mungbonenmeel) sliertjes die groen worden gemaakt door het toevoegen van pandanextract. Vervolgens bevat het kokosmelk en gula djawa (palmsuiker). De achtergrond van dawet is als volgt: Javanen die in Suriname als contractarbeiders werden ingezet na de afschaffing van de slavernij kwamen uit Java. Zij waren waarschijnlijk in Java tjendol gewend op basis van pandanbladeren en palmsuiker. Maar, aangezien pandanbladeren en palmsuiker in Suriname moeilijk te verkrijgen ingrediënten waren, hebben zij dawet bedacht, een verbasterde versie van tjendol. Wel wil ik ff eraan toevoegen, petje af voor de Javanen dat ze toch zo vindingrijk zijn geweest om het heerlijk drankje dawet te creëren. Mijn dawet in deze post is niet de authentieke verbasterde versie, maar het is een lazy dawet. Simpelweg, omdat deze lazy versie in een mum van tijd te bereiden is en toch effectief lekker is. Heb je geen tijd of ben je gewoon lui dan kan mijn lazy dawet een uitkomst bieden! Enjoy.

dawet op tokotheek the lazy dawet op tokotheek

The lazy dawet
Totale bereiding: 35 tot 45 minuten
1 volle karaf (4 personen)

Ingrediënten kokosmelk-mix
400 ml kokosmelk
300 ml volle of halfvolle melk
300 ml water
3 stuks sereh stengels

Ingrediënten sagoparels
1 ½ liter water
150 gram witte sagoparels

Ingrediënten overig
susuroos
wat ijsklontjes

Bereidingswijze
Zet de kokosmelk, melk en het water in een ruime pan op het vuur en laat het geheel tegen de kook aan borrelen. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh stengels, snijd deze in stukken van 5 cm lang en kneus het met een deegroller of ander zwaar materieel. Doe dan de gekneusde sereh stengels in de kokosmelk-melk-water mix, blijf ruim 10 tot 15 minuten roeren in de mix en laat het niet opkoken. Zet de pan van het vuur af en laat de mix compleet afkoelen. Nadat de kokosdrank-mix is afgekoeld, haal je de sereh stengels eruit en gooi je deze weg. Doe de kokosmelk-mix door een zeef in een karaf en zet weg in de koelkast om goed koud te worden. Deze mix kun je om jezelf tijd te besparen een dag van te voren maken, hierdoor zal de smaak van de sereh nog beter intrekken in de mix.

Breng in een ruime pan water aan de kook, voeg de sagoparels in het kokend water, roer goed liefs met een houten lepel, zodat de parels niet aan elkaar plakken. Zet de deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuurtje circa 20 minuten doorkoken (wel in de 20 minuten zo nu en dan roeren in de pan). De sagoparels zijn klaar als ze transparant zijn. Haal de pan van het vuur, giet de parels in een ruime zeef (niet in een vergiet) en spoel onder stromend koud water een aantal keren. Laat het geheel goed uitlekken en doe vervolgens de sagoparels in een ruime schaal en zet even weg.

Schenk per glas een laagje susuroos (ongeveer 5 eetlepels). Doe er vervolgens 2 volle eetlepels sagoparels en 4-5 stuks ijsklontjes bij. Giet ten slotte de kokosmelk-mix toe, roer het geheel en serveer met een rietje, zodat de sagoparels opgeslurpt kunnen worden.

2 Responses so far.

  1. Gaitrie zegt:

    Can’t wait to try this!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *