Tong ho met gefermenteerde witte tofu

tong ho op tokotheek
Ik ben niet zot op regulier Chinees eten dat in Nederland gecommercialiseerd is door o.a. een mierzoete babi pangang. Mijn voorkeur gaat uit naar authentiek Chinees eten, wat Chinezen dagelijks thuis zouden eten. Dit groentegerecht is puur bij mij ontstaan vanuit een authentiek oogpunt. Tong ho of te wel chrysanthemum is een bladgroente van de margrietenfamilie en populair in de Chinese, Japanse en de Koreaanse keuken. Wordt veelvuldig verwerkt in soepen, stoofgerechten en salades. Maar, je kunt het ook roerbakken. Ik heb gekozen om de tong ho te roerbakken en kan niet anders zeggen dat het een heerlijk groentegerecht is geworden met vooral de gefermenteerde witte tofu. Don’t hate it, if you didn’t try it.

tong ho op tokotheek

Tong ho met gefermenteerde witte tofu
Totale bereiding: 15 tot 20 minuten
4 personen

Ingrediënten
500 gram tong ho
ruim water
2-3 blokjes gefermenteerde witte tofu
2-3 eetlepels vocht uit tofu potje
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
2 theelepels suiker
4 eetlepels arachideolie
duimgroot stukje gember
4 teentjes knoflook
1 rode lombok peper
wat zout, indien nodig

Bereidingswijze
Was de tong ho. Snijd de bladeren en de stelen in vrij grove stukken. Breng in een ruime pan water aan de kook en blancheer alleen de stelen circa 5 tot 7 minuten.

Giet de stelen af in een vergiet. Spoel het onder stromend koud water en knijp voorzichtig met je handen het vocht uit de stelen en laat verder goed uitlekken.

Prak de tofu blokjes met het vocht uit het tofu potje, Shaoxing en suiker fijn.

Schil de gember en snijd deze en de knoflook heel fijn. Hak vervolgens de rode lombok grof.

Verhit de olie in een wok of ruime pan en fruit hierin de gember, knoflook en peper circa 30 seconden tot 1 minuut op middelhoog vuur tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna het tofu mengsel toe in het geheel en bak ook circa 30 seconden tot 1 minuut mee. Doe daarna de tong ho erbij en roerbak alles stevig op middelhoog vuur in circa 3-5 minuten. De tofu is al zout genoeg, maar breng indien nodig de tong ho op smaak met wat extra zout.

Serveer direct als bijgerecht met rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *