Gesmoorde rookworst

Gesmoorde rookworst
De inspiratie om rookworst op Indische wijze te smoren heb ik opgedaan uit het kookboek Boekoe Kita van Mirjam van der Rijst. Ik vond het een briljante fusion, waarbij iets typisch Hollands een Indische flair krijgt. Eet ze!

Gesmoorde rookworst

Gesmoorde rookworst
Totale bereiding: 45 minuten
4 personen

Ingrediënten
1 ui
3 teentjes knoflook
4 stuks cocktailtomaten
½ schijfje gula djawa (circa 25 gram)
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel petis udang
150 ml ketjap medja of ketjap manis
300 ml water
2 eetlepels sambal badjak (heet of extra heet aan jou de keus)
3 theelepels tamarindepasta
10 stuks djeroek poeroet blaadjes
1 rookworst
eventueel wat zout naar smaak

Ingrediënten garnering
wat gebakken uitjes

Bereidingswijze
Snipper de ui en teentjes knoflook fijn. Hak de tomaten en gula djawa grof.

Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui, knoflook en petis udang tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg dan de tomaten toe en bak even mee.

Giet vervolgens ketjap, water, gula djawa, sambal badjak, tamarindepasta en djeroek poeroet blaadjes toe en breng de saus aan de kook.

Prik wat gaten met een vork in de rookworst aan beide kanten en leg de worst in de kokende saus.

Plaats een deksel op de pan en laat de rookworst op een laag pitje circa 25 tot 30 minuten sudderen. Keer halverwege.

Bestrooi tenslotte met de gebakken uitjes en serveer bij stamppotten of met rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *