Ketjap medja

ketjap medja
Ketjap Medja No. 1 van het merk Kaki Tiga zit in een witte jerrycan achtige fles met een groene dop met een inhoud van 1000 ml of 500 ml en is voor alle duidelijkheid geen ketjap manis, de meest gebruikte soort ketjap. Ketjap manis is qua smaak vrij zoet en de ketjap medja smaakt zoet, zout en kruidig. Zit qua smaak tussen ketjap manis en ketjap asin (zoute ketjap). Ketjap in het algemeen is een Indonesische sojasaus die wordt gemaakt op basis van sojabonen, kruiden, zout en eventueel zoet gemaakt door de toevoeging van palmsuiker of rietsuiker. Kenmerken van een ketjap zijn doorgaans de donkerbruine kleur en de stroperigheid. Ketjap wordt veelvuldig gebruikt voor het kleuren en aromatiseren van gerechten, als smaakmaker aan tafel of als onderdeel van marinades voor vleesgerechten. Ketjap is ook niet te vergelijken met Chinese of Japanse sojasauzen, want deze zijn vaak dunner en salty qua smaak. Ketjap medja bevat suikersiroop, natuurlijk gefermenteerde sojabonen, water, zout en karamel en wordt voornamelijk verwerkt in de Indische en Molukse keuken in onder andere sambals, bami, nasi, vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Na opening in de koelkast bewaren.