Pipi shrimps in zwarte bonensaus

pipi shrimps in zwarte bonensaus op tokotheek
Deze pipi shrimps, squilla mantis shrimps, spottail mantis shrimps oftewel climb shrimps vallen onder de kreeftachtigen en worden veel gegeten door Aziaten. Ze zijn ook vrij bekend bij Italianen en Spanjaarden. Helaas zijn ze zeer sporadisch verkrijgbaar bij de toko’s, maar wie weet kom je ze ooit tegen en dan ligt er een recept voor je klaar bij tokotheek. Deze garnalen hebben een kenmerkende vlek op hun staart en leven in de Middellandse zee, de oostelijke Atlantische oceaan en de Noord zee. Het is wel een beetje moeilijk om ze te eten, aangezien het in de meeste gevallen met schaal en al wordt klaargemaakt. Je pakt de kop en de staart (pas op met je vingers, want de staart vooral van deze garnaal is heel scherp) en je duwt zowel de kop als de staart naar boven. Op deze manier breekt het beestje en kun je het vlees eruit halen. Het vlees is veel zoeter dan die van garnalen en de textuur komt overeen met kreeft, alleen het vlees is zachter. Deze pipi shrimps zullen tegenvallen als je niet van gepil houdt tijdens het eten, maar als je een avonturier bent zoals ik dan moet je deze garnalen een keer hebben gegeten. Enjoy!

pipi shrimps in zwarte bonensaus op tokotheek

Pipi shrimps in zwarte bonensaus
Totale bereiding: 20 minuten
4 personen

Ingrediënten
500 gram pipi shrimps
sap van 1 limoen
1 theelepel aardappelzetmeel (aangelengd met 2 eetlepels water)
1 eetlepel gefermenteerde zwarte bonen
duimgroot stukje gember
6 knoflooktenen
1 rode lombok peper
3 lente-uitjes
4 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels Shaoxing Hua Diao Chiew
2 eetlepels sojasaus light
1 eetlepel sojasaus dark
2 theelepels suiker
1 theelepel witte gemalen peper
100 tot 125 ml water

Ingrediënten garnering
1 rode lombok peper
3 lente-uitjes

Bereidingswijze
Was de pipi shrimps voorzichtig in een vergiet (kijk uit met de scherpe staarten) met het sap van de limoen onder stromend koud water. Breng vervolgens in een steelpan ruim water aan de kook en kook de pipi shrimps met een snufje zout in het kokend water circa 3 minuten. Spoel direct na 3 minuten de shrimps onder stromend koud water in een vergiet, laat uitlekken en zet opzij.

Leng in een kommetje het aardappelzetmeel met het water en zet opzij.

Spoel de gefermenteerde zwarte bonen heel even onder de kraan, hak grofjes en zet opzij.

Schil de gember en snijd deze, de knoflook, de rode lombok peper, de lente-uitjes fijn en zet opzij.

Verhit de olie in een wok en fruit de gember, de knoflook, de rode lombok peper en de lente-uitjes tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg vervolgens de gefermenteerde zwarte bonen toe, bak even mee en doe dan de Shaoxing Hua Diao Chiew, sojasauzen, suiker en gemalen witte peper erbij. Schenk 100 tot 125 ml water bij het geheel en giet ook het aardappelzetmeel papje in de massa. Roer alles goed door en zodra de saus begint in te dikken, voeg je de pipi shrimps toe. Hussel deze goed om in de saus.

Snijd intussen de rode lombok peper en de lente-uitjes fijn voor de garnering.

Proef of het geheel goed op smaak is, voeg eventueel nog wat zout toe. Echter, zal zout niet nodig zijn in dit gerecht, aangezien de sojasauzen en de gefermenteerde zwarte bonen al voldoende zout bevatten.

Garneer tot slot met de fijngesneden rode lombok peper en lente-uitjes. Serveer warm met rijst en eventueel met een geroerbakte Chinese bladgroente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *