Geroerbakte vleugelboon met garnalen

geroerbakte vleugelboon met garnalen op tokotheek
Deze vleugelbonen stonden al heel lang op mijn to do lijstje. Eindelijk heb ik tijd gekregen om deze te gaan verwerken en een recept te creëren. Deze groente is erg gewild in Zuidoost-Azië. Ook bij mij thuis is hie erg gewild, gewoon, omdat het lekker is. Als je echt toko-minded bent, zoals ik dat ben, dan moet je deze vleugelboon een keer hebben gegeten. Heerluk met warme plakkerige jasmijnrijst. Eet smakelijk!

geroerbakte vleugelboon met garnalen op tokotheek

Geroerbakte vleugelboon met garnalen
Totale bereiding: 20 minuten, exclusief weltijd garnalen
4 personen

Ingrediënten
50 gram gedroogde garnalen
12 middelgrote garnalen
scheutje azijn
200 gram vleugelboon
6 teentjes knoflook
6 stuks gewone sjalotten
2 rode lombok pepers
1 rode rawit peper (voor meer pittigheid, nog eentje)
4 eetlepels zonnebloemolie
stukje trassie (1 ½-2 gram) of 1 theelepel mam ruoc
1 eetlepel vissaus
2 theelepels suiker
¼ limoen

Bereidingswijze
Wel de gedroogde garnalen ruim een ½ uur in heet water. Na een ½ uur het vocht uit de garnalen knijpen en hak deze grofjes in een hakmolen en zet even weg. Was de verse garnalen met een scheutje azijn, dep droog en zet gereed.

Snijd de uiteinden van de vleugelboon eraf en snijd ze vervolgens diagonaal in stukken. Blancheer ze circa 5 minuten. Giet af in een vergiet en spoel het onder stromend koud water. Laat goed uitlekken en zet weg.

Snipper de knoflook, de sjalotten en de pepers fijn.

Laat de olie goed heet worden in een wok. Fruit hierin de knoflook, sjalotten en pepers tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna de garnalenpasta toe en roerbak het geheel circa 30 seconden tot 1 minuut op middelhoog vuur. Doe dan de trassie, de gehakte garnalen, de vissaus en de suiker bij het geheel en roerbak alles circa 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur.

Tot slot voeg je de verse garnalen bij het geheel toe, roerbak deze kort (circa 1 tot 2 minuten). Als de garnalen gaar zijn, voeg je de vleugelboon toe. Roerbak alles nog circa 30 seconden tot 1 minuut, blus af met het sap van de limoen en serveer direct als bijgerecht met warme rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *