Nem Chua

nem chua
Je moet wel een beetje een ‘daredevil’ zijn om dit te maken, aangezien het op authentieke wijze rauw wordt gegeten. Verder is het vrij simpel om het te maken, uiteraard moet je wel weten welke ingrediënten je nodig hebt en wat de stappen zijn. En, dan komt het mixen, met rust laten, zodat het fermentatieproces op gang kan komen and you’re done. Vietnamezen eten Nem Chua doorgaans als een snack of appetizer, waarbij een ijskoud biertje niet mag ontbreken. Enjoy!

nem chua

Nem Chua
Totale bereiding: 40 minuten, excl. 2 dagen fermentatietijd

Ingrediënten Nem Chua
500 gram rundergehakt
200 gram Da Bi
1 pakje Nam powder seasoning mix
scheutje azijn
ruim water
7 teentjes knoflook
2 ½ groene rawit pepers
2 ½ rode rawit pepers
2 theelepels zout
3 ½ eetlepels suiker
1 eetlepel versgemalen zwarte peper
2 eetlepels vissaus

Ingrediënten garnering
4 teentjes knoflook
2 rode en 2 groene rawit pepers
Vietnamese koriander

Bereidingswijze
Ontdooi de Da Bi.

Het is belangrijk dat je 100% rundergehakt gebruikt voor het maken van Nem Chua en het gehakt moet ijskoud zijn voor je gaat beginnen aan je Nem Chua.

Leg een platte ovenschaal met een lengte van 28 en een breedte van 18 cm klaar bekleed met plastiekfolie. In de Nam powder seasoning mix verpakking zitten twee zakjes namelijk een grote en een kleine. Leg de zakjes alvast gereed.

Doe ruim water in een pan en breng het aan de kook. Voeg de Da Bi en een scheutje azijn toe aan het kokend water. Kook de Da Bi circa 7 minuten, laat uitlekken in een vergiet en spoel onder stromend koud (s.v.p. niet met lauw of warm water) water uit de kraan. Knijp het vocht eruit met je handen, dep droog met keukenpapier, knip de lange slierten wat korter en zet opzij.

Hak de knoflook en zowel de rode alsde groene rawit pepers fijn en zet apart in een kommetje.

Meng het zout, de suiker, de versgemalen zwarte peper en de inhoud van de grote zak Nam powder seasoning mix in een kommetje en zet ook apart in een kommetje.

Pulse het rundergehakt een aantal keren in een foodprocessor en voeg toe in een ruime mengschaal.

Doe handschoenen aan en meng het gehakt samen met de knoflook, zowel rode als groene rawit pepers, het zout, de suiker, de versgemalen zwarte peper, de inhoud van de grote zak Nam powder seasoning mix en de vissaus. Meng alles goed door het gehakt heen. Voeg vervolgens de Da Bi en de inhoud van het klein zakje Nam powder seasoning mix toe. Meng alles wederom tot je een plakkerig mengsel hebt.

Stort het mengsel in de met plastiekfolie beklede schaal en strijk het plat met een spatel. Druk met iets zwaars helemaal plat tot een rechthoekig blokje. Dek eventueel af met extra plasticfolie en laat het op kamertemperatuur 24 uur fermenteren. Daarna 24 uur laten fermenteren in de koelkast. Na in de koelkast te hebben gelegen is het klaar om de Nem Chua te consumeren.

Na het algehele fermentatieproces wordt de Nem Chua een hard rechthoekig blok dat makkelijk te snijden is in mooie gelijke vierkante stukken. Garneer tot slot met fijngesneden knoflook, zowel rode als groene rawit pepers en Vietnamese koriander (see pictures). Wikkel de Vietnamese koriander om het blokje heen en hou de koriander op zijn plaats door een stukje plastiekfolie eromheen te wikkelen.

Serveer met een ijskoud Vietnamees of een ander Aziatisch biertje.

Tip: na het algehele fermentatieproces is de Nem Chua zeker twee weken houdbaar in de koelkast. Heb je na twee weken nog Nem Chua over, mag je het gerust invriezen! En, wil je het niet rauw eten dan kun je het eerst bakken en dan consumeren. Want, bij het bakken gaan gegarandeerd alle schadelijke bacteriën dood. Maar, ik prefereer het rauw!

2 Responses so far.

  1. Renzo zegt:

    Hoi Shakita,

    Het is op de foto niet heel duidelijk maar is het vlees na 2 dagen fermenteren zoals de bekende worsten? Op zich is het dan toch best veilig om te eten? Of heeft het na 2 dagen fermeneren nog meer de structuur/rauwheid van bijvoorbeeld filet american?

    • Shakita zegt:

      Hi Renzo, na twee dagen fermentatie (eerst 24 uur op kamertemperatuur en daarna 24 uur in de koelkast) is Nem Chua zeker veilig te eten. Ik neem aan dat je Nam powder seasoning mix in het geheel hebt gemengd, dit ingrediënt s.v.p. niet weglaten, aangezien dit ervoor zorgt dat schadelijke bacteriën doodgaan. De structuur van Nem Chua is absoluut niet als filet americain. De structuur van filet americain is zacht en smeerbaar. Nem Chua daarentegen is meer te vergelijken met een salami. M.a.w. qua structuur stevig en verder rauw, een beetje korrelig. Wel lekker, hoor, 1 van mijn favo worsten op dit moment (helemaal te gek qua smaak als je het zelf maakt). Hoop dat het zo een beetje duidelijker is geworden. Mocht je toch nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Groetjes, Shakita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *