Sambal telor met gehakt en mam ruoc

sambal telor met gehakt en mam ruoc
Dit gerecht heeft raakvlakken met de Indische en Indonesische gerechten sambal telor of telor boemboe bali, waarbij eerst de eieren worden hardgekookt en dan gesudderd in een pittige rode saus met specerijen. Ik heb in mijn sambal telor, mam ruoc (Vietnamese gefermenteerde garnalenpasta) en ietwat gehakt verwerkt. Mijn telor is met een twist, waarbij ik de Indische en Indonesische keuken heb gemixt met een beetje Vietnam. Ik hou van mix en match in gerechten en vind het ontzettend leuk om met ingrediënten te spelen. Het is een heerlijke telor geworden en doet het erg goed als bijgerecht geserveerd met warme rijst en gesmoord rund- of varkensvlees. Met gesmoorde kip kan het uiteraard ook. Wat zuurgoed erbij en je hebt een complete maaltijd. Eet ze!

sambal telor met gehakt en mam ruoc

Sambal telor met gehakt en mam ruoc
Totale bereiding: 45 minuten tot 1 uur
4 personen

Ingrediënten
6 eieren
ruim water
3 kemirinootjes
2 theelepels korianderzaad
2 theelepels komijnzaad
1 grote ui
5 teentjes knoflook
½ Scotch Bonnet peper (voor meer pit ¾ deel)
2 sereh stengels
duimgroot stukje laos
2 grote tomaten
5 djeroek poeroet blaadjes
5 salam blaadjes
6 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel mam ruoc
1 ½ theelepel tamarindepasta
1 theelepel kurkumapoeder
150 gram half-om-half gehakt
1 eetlepel tomatenpasta
3 theelepels gula djawa
1 kippenbouillonblokje
1 theelepel sojasaus dark
100-125 ml water
100-125 ml kokosmelk

Ingrediënten garnering
2 lente-uitjes en 1 rode lombok peper

Bereidingswijze
Breng in een pan ruim water aan de kook en voeg de eieren toe. Kook de eieren circa 10 minuten en schrik ze onder stromend koud water. Pel deze en zet opzij.

Rooster de kemirinootjes circa 10 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Rooster daarna de koriander- en komijnzaad in een pannetje circa 2 minuten en vijzel deze specerijen samen met kemirinootjes, de ui, knoflook en Scotch bonnet peper tot een gladde pasta of gebruik een hakmolen, foodprocessor of blender.

Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh, snijd deze in stukken van 5 cm lang en kneus deze. Snijd de laos in ronde plakken en de tomaten in blokjes. Zet de djeroek poeroet blaadjes en salam blaadjes gereed.

Verhit de olie in een wok of ruime pan en bak de gladde pasta circa 1 minuut in de olie tot alles heerlijk gaat ruiken op redelijk middelhoog vuur. Voeg dan mam ruoc, tamarindepasta en kurkumapoeder toe en bak dit circa 30 seconden mee. Doe daarna gehakt, tomatenblokjes, tomatenpasta, gula djawa, kippenbouillonblokje, sojasaus dark, sereh, laos, djeroek poeroet en salam blaadjes erbij en bak het geheel circa 1-2 minuten.

Voeg nu de hardgekookte eieren en het water toe. Meng het geheel goed in de pan. Doe de deksel op de pan en laat alles circa 15 minuten inkoken op een laag pitje sudderen.

Snijd intussen voor de garnering de lente-uitjes in dunne ringetjes en hak de rode lombok peper fijn.

Giet na 15 minuten de kokosmelk erbij, roer het geheel goed en laat circa 5 minuten sudderen zonder de deksel op de pan op redelijk middelhoog vuur.
Halveer de eieren en rangschik ze met de dooier kant omhoog op een platte schaal. Giet royaal de saus over de eieren heen en garneer met de lente-uitjes en de rode lombok peper.

Serveer warm direct als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *