Mam ruoc kip met sa xay

mam ruoc op tokotheek
Dit is een gerecht voor mensen die authenticiteit op prijs stellen, want dit is authentiek Vietnamees. Bij het bereiden en nuttigen van dit gerecht moet jij je niets aantrekken van de heftige vissige smaak van mam ruoc. Mam ruoc is een gefermenteerde krillpasta met een zeer penetrante vissige smaak en geur. Reguliere vissaus of garnalenpasta is peanuts in vergelijking met deze pasta. Het gebruik van deze pasta in verscheidene gerechten is populair in de authentieke Vietnamese keuken in Noord- en Centraal Vietnam. Mam ruoc verwerkt in gerechten is wat Vietnamezen graag thuis eten. In het Westen zal je in Vietnamese restaurants weinig of geen gerechten aantreffen, klaargemaakt met deze pasta, omdat de doorsnee Westerling zal gruwen van de heftigheid van deze pasta. In het Engels wordt deze smaak en geur beschreven als ‘pungent’. Het woord pungent betekent dat de smaaksensatie zeer intensief is. Na het bereiden van dit gerecht blijft de vissige geur in je keuken en in het gerecht hangen, raadzaam is om tijdens het bereiden een raampje in je keuken open te zetten, zodat de ‘fishy smell’ naar buiten kan. Zullen je buren blij mee zijn!!?? Maar, waarom vraag jij je waarschijnlijk af, zou ik zo’n gerecht op mijn blog willen plaatsen. Omdat, dit kipgerecht, tjaaa helaas verwerkt met stinky mam ruoc, echt the bomb is! De mam ruoc brengt het gerecht hoog op smaak en dat is wat ik werkelijk heerlijk vind aan de Aziatische keuken. Vervolgens brengt de verwerking van de sa xay (fijngehakte sereh), rawit pepers, knoflook, gember en suiker het geheel in balans. Dit gerecht smaakt hoofdzakelijk zout en dan zoet, enigszins pittig en lots of umami. Heb je zin in een culinair avontuur, ga het dan maken en val je smaakpapillen aan.

mam ruoc op tokotheek

Mam ruoc kip met sa xay
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten
130 gram sa xay nhuyen
650 gram kippendijenfilets
sap van 1 citroen
2 duimgroot stukjes gember
6 teentjes knoflook
4 rode rawit pepers
6 eetlepels arachideolie
2 eetlepels mam ruoc
3 eetlepels suiker
4 theelepels sojasaus dark

Bereidingswijze
Ontdooi eerst de sa xay, buiten de koelkast. Kan ook een nacht van te voren.

Snijd de kippendijenfilets in gelijkmatige stukken (ongeveer 5 cm lang en 5 cm dik). Was de kippendijen in een kom onder stromend lauw water met het sap van de citroen, laat uitlekken in een vergiet en zet opzij.

Schil de gember. Hak de gember, knoflook en rawit pepers fijn. Meng in een kom de mam ruoc, suiker en sojasaus. Zet alles opzij.

Laat de olie goed heet worden in een ruime wok of pan en voeg de kippendijen toe. Hou je afstand, want het kan spetteren. Roerbak de kip mooi goudbruin en roer constant tot het gaar is, dit duurt circa 5-7 minuten.

Schuif de kip opzij in de wok/pan, zodat er ruimte is om in de olie die zich in de wok/pan bevindt, de sa xay, knoflook, gember en rawit pepers te fruiten tot alles heerlijk gaat ruiken. Roerbak het geheel onder voortdurend scheppen mooi goudbruin en voeg vervolgens de mam ruoc-suiker-sojasaus mengsel toe. Roerbak alles nog circa 5 minuten op middelhoog vuur tot het geheel is gekarameliseerd.

In dit gerecht hoef je geen zout toe te voegen, aangezien de mam ruoc en de sojasaus al voldoende zout bevatten.

Serveer direct met warme rijst en eventueel geroerbakte Chinese baby paksoi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *