Petjel

Petjel

Petjel is een Surinaams Javaans groentegerecht dat veel raakvlakken heeft met de Indische Gado Gado. Petjel bestaat uit geblancheerde groentes zoals kouseband, spitskool, taugé en kang kung oftewel dagoeblad (waterspinazie). De kang kung mag je weglaten, dit is optioneel. De geblancheerde groentes worden overgoten met een warme pittige tot x-tra pittige pindasaus, liefs van het merk Ratu Culinair en gegarneerd met in kleine stukjes gehakte gekookte eieren. Petjel is ideaal voor vegetariërs. Indien, je geen ei eet kun je i.p.v. ei, gebakken tofu of gekookte aardappels verwerken in dit gerecht. Je kan uiteraard je eigen pindasaus maken. Dit heb ik niet gedaan, aangezien de petjelsauzen van het merk Ratu Culinair uitstekend van smaak zijn! Eet ze!

Petjel

Petjel
Totale bereiding: ½ uur
4 tot 6 personen

Ingrediënten
8 normale eieren
40o gram Surinaamse kouseband
400 gram taugé
400 gram spitskool
400 gram kang kung (optioneel)
1 groente- of kippenbouillon
1 pakje Surinaamse petjelsaus of reguliere petjelsaus, beide van het merk Ratu Culinair (400 gram)

Bereidingswijze
Breng in een steelpan water aan de kook. Plaats de eieren op een schuimspaan en drop ze heel voorzichtig in het kokend water. Kook de eieren exact 7 minuten. Haal ze na 7 minuten uit het kokend water en laat ze onmiddellijk schrikken onder stromend koud water. Pel ze zeer voorzichtig (want ze zijn nog redelijk zacht van binnen), halveer de eieren in de lengte en zet apart. Na 7 minuten is het eigeel nog net wat vloeibaar in het midden. Maar, als je hardgekookte eieren prefereert, raad ik je aan de eieren wat langer te koken, zeg maar 9 tot 10 minuten.

Verwijder de topjes en uiteinden van de kouseband en snijd deze in stukjes van ongeveer 4 cm. Maak de taugé schoon door de bruine uiteinden en de zaaddopjes te verwijderen. Snijd ook de spitskool, niet in al te dunne reepjes. Maak tenslotte de kang kung schoon, verwijder de bladeren van de takjes en neem de zachte stengels mee. Gebruik de harde stelen niet, deze kun je weggooien. Chop de kang kung vervolgens in eetbare stukken. Was alle groentes en laat uitlekken in een vergiet.

Breng in een ruime pan voldoende water aan de kook. Voeg een groente- of kippenbouillon toe in het kokend water en blancheer de groenten 1 voor 1. Blancheer eerst de kouseband (circa 4 tot 5 minuten), daarna de taugé (circa 1 minuut), vervolgens de spitskool (circa 3 minuten) en tenslotte de kang kung ook circa 3 minuten. De groenten moeten een beet hebben en schep ze allemaal met een schuimspaan uit het kokend water en zet weg op een ruime platte schaal.

Verwarm de petjelsaus in een pannetje volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Randschik kouseband, taugé, spitskool en kang kung per bord nonchalant in een cirkel. Hak de gekookte eieren in kleine stukjes en garneer de petjel hiermee.

Giet aan het eind royaal de petjelsaus over de groenten en serveer op kamertemperatuur.

Tip: de kang kung mag je weglaten en wil je wat meer pittigheid gebruik dan de Surinaamse petjelsaus van het merk Ratu Culinair. Voor de wat mildere smaak kies je voor de reguliere petjelsaus ook van het merk Ratu Culinair. Garnering met gebakken uitjes is ook mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *