Kouseband

kouseband
Kouseband is een lange peul van een klimplant. Ze kunnen tot 90 cm lang worden. Er is een Surinaamse en een Thaise variant verkrijgbaar in de toko. De Surinaamse is donkergroen van kleur en de Thaise lichtgroen. De Thaise variant is vaak verwerkt in Thaise papajasalade. Maar, de Surinaamse kouseband is smaakvoller en intenser van smaak dan de Thaise. Het populairste groentegerecht in Suriname is ongetwijfeld kouseband. Het is erg veelzijdig in gebruik. Zowel de bovenkant als de onderkant van de uiteinden wordt voor gebruik verwijderd en in stukjes gesneden van 3-5 cm. Vervolgens wordt het geroerbakt in wat olie met knoflook, uien, zout en peper. Sommige Surinamers geven de voorkeur aan eerst de kouseband te blancheren en daarna te roerbakken. In de koelkast maximaal 5 dagen goed houdbaar. Laat het niet te lang liggen, consumeer wel binnen 5 dagen.