Zwarte linzensalade met pomelo

Zwarte linzensalade met pomelo
Deze zwarte linzensalade doet het erg goed als een vegetarisch voorgerecht en smaakt superfris door de toevoeging van de pomelo en de dressing op basis van limoensap. Kortom, een heerlijke salade geserveerd met wat geroosterde pompoen, aardappelen of gegrilde kip!

Zwarte linzensalade met pomelo

Zwarte linzensalade met pomelo
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten salade
300 gram zwarte mung splitbonen
100 gram pomelo
ruim water
snufje zout
1 rode ui
2 rode lombok pepers
handjevol korianderblaadjes
handjevol muntblaadjes

Ingrediënten dressing
2 teentje knoflook
mespuntje zout
12 eetlepels olijfolie
6 eetlepels honing
de schil van 2 limoentjes en het sap
zout naar smaak

Bereidingswijze
Was de linzen een aantal keren onder stromend lauw water tot het water helder is. Doe de linzen in een ruime pan, voeg er ruim water toe tot de linzen ongeveer 5 cm onder water staan. Breng de linzen aan de kook en kook ze al dente met een snufje zout in circa 7-10 minuten op middelhoog vuur zonder deksel op de pan. Controleer regelmatig, de linzen mogen niet te gaar worden! Giet de linzen af in een zeef en laat goed uitlekken. Doe in een ruime salade schaal en zet opzij.

Het pellen van een pomelo is een arbeidsintensief klusje. Snijd allereerst het kapje van de pomelo eraf. Kerf daarna 4 tot 8 diepe insnijdingen in de dikke schil met een scherp mesje van boven naar beneden. Pel of trek de dikke schil eraf en haal de pomelo eruit. Halveer de pomelo en ontdoe van de nog vrij dikke vel. Haal dan de partjes of zakjes voorzichtig los, ontdoe deze van de nog vrij dikke velletjes tot je het mooie vruchtvlees zichtbaar is. Gooi de velletjes weg. Gebruik 100 gram vruchtvlees voor dit recept, scheur het in hapklare stukken en voeg toe bij de linzen. Tip: de rest van het vruchtvlees kun je zo uit het vuistje eten. Of verwerk in smoothies en sappen.

Snijd de rode ui in zeer fijne cirkels (je kunt hiervoor het beste een mandoline gebruiken). Snijd vervolgens de rode lombok pepers in zeer dunne plakjes en snipper tevens een handjevol koriander- en muntblaadjes fijn. Voeg dit alles toe aan de linzen en stukjes pomelo vruchtvlees. Meng het geheel goed door.

Ga nu met de dressing aan de slag. Stamp de knoflook fijn in de vijzel met een mespuntje zout. Voeg de rest van de ingrediënten toe in de vijzel, roer het geheel en zet de dressing opzij.

Verdeel de salade over 4 borden en besprenkel royaal met de dressing.

Serveer de salade op kamertemperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *