Basmatirijst

basmatirijst
Bijna alle Aziaten gebruiken een elektrische rijstkoker om dagelijks rijst te koken. Als je geen rijstkoker hebt en geen idee hebt hoe zo’n apparaat te gebruiken, en ook niet de intentie hebt eentje aan te schaffen dan kan dit recept uitkomst bieden. Met dit recept laat ik je zien hoe je witte basmatirijst kunt koken in een pan voor 4 personen. Als je mijn richtlijnen in het recept volgt, zet je gegarandeerd een goeie fluffy rijst op tafel! Basmatirijst is een langkorrelige droogkokende rijst en komt oorspronkelijk uit India. Het is een zeer aromatische rijst die goed past bij vooral Indiase gerechten en ook bij diverse generieke Aziatische kruidige gerechten. Voor alle helderheid, dit is een recept hoe je witte basmatirijst in een pan kunt koken en is niet een recept voor pandan- of Jasmijnrijst. Pandan- of Jasmijnrijst zijn andere rijstsoorten, hebben een iets andere kooktijd nodig en absorberen een andere hoeveelheid water.

basmatirijst

Basmatirijst
Totale bereiding: 40 minuten
4 personen

Ingrediënten
500 gram witte basmatirijst
650 ml water
Een pan met een goed sluitende deksel (13 cm hoog met een diameter van 20 cm)

Bereidingswijze
Was/spoel de rijst een aantal keren (circa drie tot vier keer) goed af onder de kraan in een zeef. Door de rijst te wassen, verwijder je gedeeltelijk het zetmeel en neem je ook de onzuiverheden weg.

Doe de gewassen rijst in een pan, voeg het water toe en roer de rijst goed door. Breng het water vervolgens op hoog vuur aan de kook. Kook de rijst in het kokend water circa 5 minuten door zo nu en dan te roeren in de rijst, zodat de rijstkorrels niet gaan kleven aan de bodem van de pan.

Na 5 minuten zal bijna al het water door de rijst zijn geabsorbeerd en zullen er ronde gaatjes op het oppervlak te zien zijn. Op dit moment doe je een goed sluitende deksel op de pan, je zet het vuur onmiddellijk laag en laat de rijst circa 20 minuten op het laag pitje garen/koken.

Na 20 minuten, haal je de gehele pan met het deksel erop van het vuur en laat het geheel nog 10 minuten rusten, ook met het deksel erop.

Na 10 minuten mag het deksel eraf en is de rijst klaar om geserveerd te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *