Thit kho

thit kho
Thit kho is een Vietnamees stoofgerecht, waarbij in grote stukken gesneden buikspek en gekookte eieren worden gestoofd in een karamelsaus, water van jonge kokos en smaakmakers zoals knoflook, gember, lente-uitjes en gemalen zwarte peper. Elke Vietnamees maakt dit gerecht weer op zijn of haar eigen manier. De een laat het langer sudderen, soms wel 2-3 uur en de ander voegt de eieren niet onmiddellijk in het gerecht, maar pas later. Het toepassen van de smaakmakers kan ook anders zijn, de een doet er wel gember in en de ander doet er weer steranijs of Chinese five spice in. Nou, dat met de eieren heb ik geweten. De eerste keer dat ik thit kho maakte, had ik de eieren meteen toegevoegd en het geheel heeft bij mij hooguit 2 uur staan stoven op een laag vuurtje. De eieren waren geen succes, want in twee uur tijd waren ze ontzettend chewy geworden. Je leert van je fouten, dus heb ik in mijn recept de eieren in de laatste 30 minuten toegevoegd, zodat ze niet chewy worden. Ook moet je van vet vlees houden wil je dit gerecht klaarmaken. Door mager varkensvlees te gebruiken, sla je de plank compleet mis wat betreft authenticiteit. Vervolgens is het een ideaal gerecht dat je een dag van tevoren kunt maken. Stel dat je dit gerecht een dag van te voren maakt, laat het dan compleet afkoelen en bewaar het in de koelkast. De volgende dag zal aan de oppervlakte al het vet gestold zijn en kun je de vetlaag heel makkelijk uitlepelen. Op deze wijze, hou je heldere saus over. Meestal maak ik 750-800 gram buikspek klaar, zodat ik twee dagen achter elkaar kan smikkelen van dit ‘fatty juicy’ gerecht. En, zoals met vele stoofgerechten zijn ze de volgende dag veel smakelijker. Check mijn recept en ga het maken. Veel kookplezier!

thit kho

Thit kho
Totale bereiding: 4 uur, exclusief marineertijd
4 personen

Ingrediënten
800 gram buikspek
ruim water
een beetje zout
een beetje azijn
1 middelgrote ui
2 lente-uien inclusief wortels
1 duimgroot stukje gember
6 teentjes knoflook
½ kippenbouillonblokje
versgemalen zwarte peper naar smaak
2 eetlepels olie
4 eetlepels suiker
4 stuks jonge kokosnoten (1 noot bevat circa 300 ml vocht)
of
4 flesjes jonge kokosnootwater bevroren (1 flesje bevat 300 ml vocht)
100 ml vissaus
4 eieren
2 eetlepels sojasaus dark
2 eetlepels sojasaus light
4 stuks steranijs

Bereidingswijze
Bij gebruik van jonge kokosnoten: snijd laagje voor laagje van de onderkant de bast weg met een scherp mes/hakmes tot op een gegeven moment 3 oogjes zichtbaar zijn. Prik met de punt van je mes in het middelste oog, zodat er een opening ontstaat. Pak een karaf en leg er een zeef bovenop. Zet de noot op zijn kop op de zeef en zeef het water in de karaf. Zet het water heel even opzij.

Wil je geen gedoe met jonge kokosnoten, gebruik dan bevroren jonge kokosnootwater. Ontdooi de flesjes kokosnootwater ruim een half dagje van te voren. Zeef het water en vang het op in een schaal. Zet het kokosnootwater heel even opzij. Tip: gooi het opgevangen vruchtvlees niet weg, want deze kun je opeten. Of doe het in de vriezer, wellicht handig om te gebruiken voor een smoothie.

Snijd de ui fijn. Sla de lente-uitjes inclusief de wortels plat met een deegroller en snijd wederom fijn. Schil de gember en snipper deze en de knoflook fijn.

Snijd het buikspek in grote stukken van 4,5 cm lang en 4,5 cm breed. Breng in een grote pan water aan de kook en voeg zout en azijn toe. Blancheer het vlees circa 2-3 minuten in het borrelend kokend water. Giet het vlees na 2-3 minuten in een vergiet en spoel elk stukje vlees onder stromend handwarm water. Zet weg in een ruime schaal en marineer het met de ui, de lente-uien, gember, knoflook, kippenbouillonblokje en versgemalen zwarte peper. Laat het geheel circa 2 uur marineren.

Verhit de olie in een ruime stoofpan en strooi hierin de suiker. Roer tijdens het karameliseringsproces niet in de pan met een lepel, maar draai de pan rond, zodat de suiker vloeibaar wordt. Dit proces duurt 4-5 minuten en dan begint de suiker een mooie karamel kleur te krijgen (blijf de pan rond draaien). Zodra de suiker de kleur van karamel heeft, voeg dan het gemarineerde vlees toe en fruit het geheel circa 2 minuten. Schenk daarna het jonge kokosnootwater en de vissaus in de pan. Het vlees moet onder het vocht komen te staan. Roer het geheel en breng het vocht in de pan aan de kook. Verwijder vervolgens de schuimlaag, zet het vuur laag en laat het geheel 2 ½ uur afgedekt langzaam stoven. Hou wel zo nu en dan het vlees in de gaten door in de pan te roeren en verwijder de steeds ontstane schuimlaag, zodat je aan het eind een heldere saus hebt.

Breng in een steelpan eerst water aan de kook, voeg de eieren toe en laat het 7 minuten koken. Haal na exact 7 minuten de eieren uit het water, laat ze onmiddellijk schrikken onder stromend koud water, pel ze zeer voorzichtig (want ze zijn nog redelijk zacht van binnen) en zet opzij.

Na 2 ½ uur doe je de gekookte eieren, sojasauzen en steranijs bij het vlees. Zorg ervoor dat de eieren onder het vocht staan en stoof het geheel afgedekt nog een ½ uur op een laag pitje.

Laat het geheel nog een 10 tot 12 minuten zonder deksel op middelhoog vuur pruttelen. Verwijder de steranijs, doe het stoofgerecht op een schaal en zet op tafel met warme rijst, geroerbakte groenten of zoals de Vietnamezen het eten met ingemaakte mosterdkool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *