Geroerbakte gehakt met gefermenteerde rode tofu

geroerbakte gehakt met gefermenteerde rode tofu
Dit is een typisch gerecht als je rap iets wilt bereiden tijdens de lunch of als avondeten. Ook wil ik je met dit gerecht laten zien hoe je gefermenteerde rode tofu kunt gebruiken door niet te ingewikkeld te doen. Er zijn in de toko’s meestal drie varianten gefermenteerde tofu beschikbaar namelijk een witte neutrale variant, een witte met chilipepers en deze rode waarin rode rijstgist is verwerkt. Gefermenteerde tofu is ook bekend als Chinese kaas en is qua textuur romig en smeuïg. Het geeft gerechten een authentieke Chinese smaak. Succes en eet smakelijk!

geroerbakte gehakt met gefermenteerde rode tofu

Geroerbakte gehakt met gefermenteerde rode tofu
Totale bereiding: 20 minuten
2 personen

Ingrediënten
duimgroot stukje gember
4 teentjes knoflook
½ rode paprika
½ gele paprika
½ groene paprika
40 gram gefermenteerde rode tofu
2 eetlepels vocht uit tofu potje
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
1 eetlepel sojasaus light
1 eetlepel sojasaus dark
1 eetlepel sesamolie
1 theelepel suiker
2 theelepels sambal oelek (optioneel)
3 eetlepels zonnebloemolie
300 gram varkensgehakt

Ingrediënten garnering
2 lente-uitjes

Bereidingswijze
Schil de gember en snipper deze en de knoflook fijn. Verdeel de fijngesnipperde gember en knoflook in twee helften op de snijplank of separaat in kommetjes en zet heel even weg. Snijd vervolgens de paprika in hapklare stukken en zet ook heel even weg.

Maak de saus. Prak de rode tofu samen met het tofuvocht fijn in een kommetje en voeg de Shaoxing Hua Diao Chiew, de sojasauzen, de sesamolie, de suiker, de sambal oelek (optioneel) toe, mix en zet apart.

Verhit 1 eetlepel olie in een wok of ruime pan en fruit de eerste helft van de gember en de knoflook tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna de paprika toe en bak het geheel circa 30 seconden tot 1 minuut op middelhoog vuur. Haal de paprika uit de pan en zet weg op een bord.

Voeg nu 2 eetlepels olie in de wok of ruime pan en fruit de tweede helft van de gember en de knoflook tot alles heerlijk gaat ruiken. Doe het gehakt erbij en roerbak het op middelhoog vuur tot het niet meer rood is. Doe nu de saus en de paprika erbij. Roerbak het geheel en voeg eventueel zout toe, maar dit zal niet nodig zijn, aangezien de rode tofu en de sojasauzen voldoende zout bevatten.

Serveer warm met bijvoorbeeld zwarte noedels, deze zijn gemaakt op basis van zwarte rijst (zie foto), maar dit gehakt-gerecht kan ook geserveerd worden met reguliere noedels of gewoon met witte rijst. En, garneer met fijngesneden lente-uitjes.

Tip: i.p.v. paprika kan je ook een Chinese bladgroente zoals paksoi gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *