Pittige kippenlevertjes met petehbonen

pittige kippenlevertjes met petehbonen
Ik hou heel erg van petehbonen! Dus ik moest een gerecht op mijn blog plaatsen, waarin deze boontjes zijn verwerkt. Het gerecht is geworden, pittige kippenlevertjes met petehbonen, aangezien ik ook dol ben op levertjes. De petehbonen geven dit gerecht een licht bittere smaak en gaat goed samen met de levertjes. Het is een bijgerecht dat prima past op de eettafel in combinatie met andere Indonesische en Indische gerechten zoals bijvoorbeeld gele rijst gevolgd met geroerbakte sperziebonen en een atjar (Aziatische zuurgoed) met friszurige ondertonen. Eet ze!

pittige kippenlevertjes met petehbonen

Pittige kippenlevertjes met petehbonen
Totale bereiding: 45 minuten
4 personen

Ingrediënten
600 gram kippenlevertjes
sap van 1 citroen
2 theelepels kurkumapoeder
15 stuks petehbonen
8 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote uien
6 teentjes knoflook
1 ½ Scotch bonnet peper
2 gram trassie
1 volle eetlepel tomatenpuree
2 duimgroot stukjes laos
6 stuks salam blaadjes
2 theelepels gemalen komijnzaad
2 theelepels gemalen korianderzaad
1 kippenbouillonblokje
1 ½ eetlepel sojasaus dark
3-4 theelepels kristalsuiker
50 ml water

Bereidingswijze
Was de levertjes met het sap van de citroen, doe ze in een pan met ruim water en breng het water aan de kook met de kurkuma. Kook de levertjes circa 10-12 minuten. Spoel ze af onder de kraan in een vergiet en laat uitlekken. Snijd de levertjes vervolgens in hapklare stukken, niet in te kleine stukken.

Halveer intussen de petehbonen en bak ze in een pan met 2 eetlepels hete olie circa 3 minuten. Haal ze uit de olie en zet apart.

Snipper de ui, de knoflook en de Scotch Bonnet peper fijn. Snijd de laos in plakjes en leg de salam blaadjes klaar.

Voeg in dezelfde pan waarin de petehbonen waren gebakken nog 4 eetlepels olie en verhit de olie. Fruit hierin de ui, knoflook, peper en trassie. Voeg daarna de tomatenpuree gevolgd met de plakjes laos, salamblaadjes, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad, kippenbouillonblokje, sojasaus dark en kristalsuiker. Schep het geheel goed om en laat het circa 1 minuut bakken.

Doe nu de levertjes en de gebakken petehbonen erbij en bak het geheel circa 1-2 minuten. Schenk 50 ml water toe, laat het water koken en zet het vuur laag. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat het geheel circa 10-12 minuten zachtjes pruttelen.

Na 10-12 minuten zullen alle smaken mooi zijn ingetrokken zijn met de specerijen en schep het geheel goed om. Voeg als het geheel droog lijkt, nog een klein beetje water toe en schep om.

Verwijder tot slot de plakjes laos en salam blaadjes uit het gerecht en serveer de levertjes warm als bijgerecht met rijst en andere Indische en Indonesische gerechten op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *