Gestoomde varkensribjes in zwarte bonensaus

gestoomde varkensribjes in zwarte bonensaus op tokotheek
Gestoomde varkensribjes in zwarte bonensaus is een populaire Chinese dim sum gerecht. Als ik ga dimsummen moet ik dit gerecht bestellen. Ach, weet je, ik kan er lang en breed over gaan schrijven, maar een feit is, this dish is the bomb! Ik zet dit gerecht op mijn blog, omdat het echt een van mijn favoriete gerechten is en ook nog supermakkelijk is om het zelf te maken. Heerlijk om thuis zonder enige gêne de ribjes in je eigen comfortzone op te knabbelen. Geniet ervan!

gestoomde varkenribjes in zwarte bonensaus op tokotheek

Gestoomde varkensribjes in zwarte bonensaus
Bereiding: 1 ½ uur
4 personen

Ingrediënten varkensribjes
2 eetlepels gefermenteerde zwarte bonen
500 gram varkensribjes
scheutje citroensap of azijn
duimgroot stukje gember
4 knoflooktenen
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
2 eetlepels sojasaus kikkoman less salt
2 eetlepels sojasaus light
4 theelepels suiker
2 eetlepels aardappelzetmeel
1 theelepel witte gemalen peper
1 eetlepel sesamolie
eventueel zout naar smaak

Ingrediënten garnering
1 rode lombok peper
2 lente-uitjes

Bereidingswijze
De gefermenteerde zwarte bonen heel kort afspoelen onder stromend water, deels grof hakken, deels heel laten. Schil de gember en snijd deze en de knoflook fijn.

Snijd de ribjes in hapklare stukken. Doe de ribjes in een vergiet. Was deze met een scheutje citroensap of azijn onder stromend water en laat uitlekken. Pak een hittebestendig bord dat tevens in een ruime pan of wok past en meng in dit bord de ribjes met de gefermenteerde zwarte bonen, gember, knoflook, Shaoxing Hua Diao Chiew, sojasaus kikkoman, sojasaus light, suiker, aardappelzetmeel, witte peper en sesamolie.

Giet een laagje water in een ruime pan of wok en breng het water aan de kook. Zodra het water begint te koken, leg dan in de pan of wok een stoomrekje. Leg vervolgens op het stoomrekje het  bord waarin je de varkensribjes hebt gemarineerd, sluit de pan of wok goed af met een deksel en stoom de ribjes circa 1 uur op middelhoog vuur. Als de ribjes na een 1 uur nog een beetje chewy zijn, stoom dan nog circa 15-20 minuten. Het vlees moet na het stomen zacht zijn en van het bot afvallen. Zorg tevens ervoor dat niet al het water in je pan of wok verdampt, controleer daarom zo af en toe dat er voldoende water in de pan of wok zit.

Snijd intussen de lente-uitjes en de rode lombok peper fijn voor de garnering.

Proef of het geheel goed op smaak is, voeg eventueel nog zout toe. Echter, zal zout niet nodig zijn in dit gerecht, aangezien de sojasauzen en gefermenteerde zwarte bonen al zout genoeg zijn.

Garneer tot slot met fijngesneden lente-uitjes en rode lombok peper. Serveer warm met rijst en eventueel met een geroerbakte Chinese bladgroente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *