Phulaurie met Morjon

phulaurie met morjon op tokotheek
Phulaurie is eigenlijk de falafel van Suriname, maar dan onder de Hindoestaanse bevolking. Op een Hindoestaans feestje mag dit hapje niet ontbreken. Falafel wordt gemaakt van gewelde kikkererwten en phulaurie daarentegen van gewelde gele spliterwten. Beide hebben veel raakvlakken qua smaak. Phulaurie met Morjon tomatensardien is een hapje dat mijn moeder vroeger veel maakte in Suriname. Het is een oud recept dat in de vergetelheid is geraakt. Toen ik kortgeleden aan mijn moeder zei dat ik phulaurie met Morjon tomatensardien ging maken, zei ze, jeetje dat is lang geleden, vroeger maakte ik het vaak. Ja, mama Tinoe van me, nu ga ik het maken en het lekker op de bank met mijn liefje soldaat maken. O ja en ook nog op mijn blog zetten, zodat anderen eerst kunnen watertanden en vervolgens geïnspireerd raken om het te gaan maken.

phulaurie met morjon op tokotheek

Phulaurie met Morjon
Totale bereiding: 45 minuten, excl. 4-6 uur weltijd voor de gele spliterwten
25-30 stuks

Ingrediënten Morjon
1 blikje Morjon, tomatensardien (nettogewicht per blik 215 gram)
2 cocktail tomaten
½ middelgrote ui
¼ Scotch Bonnet peper
¼ kippenbouillonblokje
3 eetlepels zonnebloemolie
2 takjes selderij

Ingrediënten phulaurie
250 gram gele spliterwten
ruim water
½ eetlepel komijnzaad
½ middelgrote ui
3 teentjes knoflook
½ Scotch Bonnet peper
1 eetlepel bakpoeder
¾ kippenbouillonblokje
8 takjes selderij
500-750 ml zonnebloemolie om te frituren

Bereidingswijze
Gele spliterwten eerst goed wassen tot het water helder is en 4-6 uur van te voren weken in ruim water. Giet daarna in een vergiet en laat goed uitlekken.

Maak het blikje Morjon open en haal de sardientjes eruit. Snijd met een klein mesje deze doormidden en verwijder de graten. Gooi het tomatenvocht niet weg. Snijd de tomaten in blokjes. Snipper de ui, Scotch bonnet peper en takjes selderij fijn.

Verhit de olie in een pan en fruit circa 2 minuten de ui en peper. Voeg daarna de tomaten, het tomatenvocht uit sardienblikje en kippenbouillonblokje toe. Schep het geheel goed om en laat het circa 2 minuten bakken.

Doe nu de sardientjes erbij en bak deze circa 2 minuten. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel circa 15 minuten pruttelen. Na 15 minuten zet je het vuur op middelhoog en bak de sardientjes circa 10 minuten helemaal droog. Bestrooi met de fijngesneden selderij en zet de sardientjes weg om af te koelen.

Rooster het komijnzaad en wrijf fijn in een vijzel. Hak de ui, knoflook en Scotch bonnet peper grof. En, snipper de selderij fijn.

Voeg in een foodprocessor of blender de uitgelekte gele spliterwten, uien, knoflook en Scotch Bonnet peper toe en blender tot een werkbare vaste pasta.

Verwijder de massa uit de foodprocessor of blender, doe in een mengschaal en meng in het geheel het komijnzaad, de fijngesnipperde selderij, het bakpoeder, het kippenbouillonblokje en de Morjon tomatensardien eventueel met je handen tot een werkbare vaste pasta. Het moet mogelijk zijn een beetje van het mengsel met je handen op te pakken, zodat je er een balletje van kunt draaien.

Verhit in een grote diepe pan de olie tot 180 graden. Maak met twee eetlepels een quenelle (langwerpig balletje) en frituur niet meer dan 10 guenelles tegelijk tot deze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer als hapje of snack met een pittige chilisaus of tomatenchutney.

4 Responses so far.

 1. Gaitrie zegt:

  Love love love, this recipe, brings back not only childhood memories but also friends get together.Always have it on hand as some type of appetizer or tapas for friends👍👍👍simple yet affordable!

 2. Minakshie zegt:

  Lekker hoor. Lees graag je inspirerende recepten bij nood of trek!😊

  • Shakita zegt:

   Hi Minakshie, dank voor je reactie. Wat leuk te lezen dat mijn recepten je inspireren. Er zijn voldoende recepten beschikbaar op mijn blog en je bent van harte welkom om ze uit te proberen. Zie je graag terug op tokotheek. Met culinaire groeten, Shakita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *