Vietnamese koffie

vietnamese koffie op tokotheek ca phe sua da op tokotheek cafe sua da op tokotheek
Voordat, ik met een heel verhaal ga beginnen over Vietnamese koffie met gecondenseerde gesuikerde melk of te wel ca phe sua da/cafe sua da, wil ik 1 ding voorop stellen. Ik ben helemaal verliefd op deze koffie! Echt een koffie naar mijn hart. Deze is de ijskoude variant die in Vietnam later op de dag wordt gedronken met ijsblokjes erin en waarin gecondenseerde gesuikerde melk wordt verwerkt. Warme zwarte koffie heet ca phe den en koude zwarte koffie met wat ijsblokjes erin heet ca phe den da. Wil je deze ijskoude variant met gecondenseerde gesuikerde melk of te wel ca phe sua da/cafe sua da op de authentieke Vietnamese wijze drinken/maken dan zijn er een aantal goudenregels:

1 Gebruik koffie van het Vietnamese merk Trung Nguyen of van het Franse merk Café Du Monde. Echter, heb ik het Franse merk niet aangetroffen in de toko’s in Nederland. Ga daarom voor Trung Nguyen, deze is wel available.

2 Gebruik een Vietnamese koffiefilter/phin om de koffie te filteren, aangezien deze een veel sterkere koffie zet dan een koffiezetapparaat of een cafetière.

3 Serveer de koffie met gecondenseerde gesuikerde melk, liefs van het merk Longevity.

4 De volgorde moet zijn, giet eerst de gecondenseerde gesuikerde melk in een glas, plaats de koffiefilter inclusief de koffie op dit glas en filter de koffie. Als de koffie is gezet, roer dan het geheel goed door en giet dit mengsel in een ander glas, liefs een long drink glas dat al klaarstaat met flink wat ijsblokjes of gecrusht ijs erin.

Hou jij je aan de bovengenoemde regels dan heb Vietnamese koffie in dit geval ca phe sua da/cafe sua da op z’n best!

vietnamese koffie op tokotheek ca phe sua da op tokotheek cafe sua da op tokotheek

Vietnamese koffie
Totale bereiding: 10 minuten
1 persoon

Ingrediënten
1 blikje gecondenseerde gesuikerde melk, liefs van het merk longevity
1 Vietnamese koffiefilter
1 klein pakje Trung Nguyen koffie (circa 300 gram)
heet water uit de waterkoker
ijsblokjes

Bereidingswijze
Een Vietnamese koffiefilter bestaat van onder naar boven uit 4 onderdelen: een schoteltje met fijne gaten erin, een kannetje of bekertje ook met fijne gaten erin, een filter pers wederom met fijne gaten erin om de toegevoegde koffie op zijn plaats te drukken en tenslotte een dekseltje om het geheel af te dekken. Het is gebruikelijk om de koffiefilter in zijn geheel op een glas te zetten, zodat de koffie langzaam in het glas druppelt.

Okey, we gaan beginnen.

Schenk de gecondenseerde gesuikerde melk naar eigen smaak in een glas. Ik doe zelf per glas 1 volle eetlepel. Leg ook naast dit glas een ander, liefs een long drink glas met flink wat ijsblokjes of gecrusht ijs erin gereed.

Haal de filter pers uit de koffiefilter.

Schep 3 eetlepels Trung Nguyen koffie in het kannetje of bekertje en plaats de filter pers op de koffie, zodat deze op zijn plek blijft.

Zet nu het schoteltje met de fijne gaten erin op het glas waarin de gecondenseerde gesuikerde melk zit en plaats vervolgens het kannetje of bekertje inclusief de filter pers op het schoteltje.

Giet nu 20 ml heet water uit de waterkoker op de filter pers en wacht circa 30 seconden tot 1 minuut, dat de koffie het water absorbeert. Giet vervolgens 45 ml heet water uit de waterkoker op de filter pers en dek af met het dekseltje. De koffie gaat nu langzaam sijpelen in het glas, dit duurt circa 5-7 minuten. Indien, alles is uit gesijpeld dan is de koffie gezet.

Roer de gefilterde koffie en de gecondenseerde gesuikerde goed door. Schenk dit mengsel in het long drink glas dat al klaarstaat met flink wat ijsblokjes of gecrusht ijs erin en serveer eventueel met een rietje.

Ga op deze wijze verder, indien je nog meer koffie wilt zetten!

2 Responses so far.

  1. Max zegt:

    Heerlijke koffie!
    Super uitgelegd, maar waar heb jij die koffie gehaald?

    • Shakita zegt:

      Hi Max, mijn excuses dat ik laat reageer op jouw bericht. Zag je bericht net. Jazeker heerlijke koffie! Mijn favo. Kom je uit Arnhem? Ik heb de koffie gehaald in Arnhem bij Toko San Wah aan de Steenstraat 65. De koffie of het merk heet Trung Nguyen en moet ook te vinden zijn bij grote toko’s zoals Amazing Oriental en Wah Nam Hong. Maar, ook online en bij toko’s die gespecialiseerd zijn in de Vietnamese keuken. Groet, Shakita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *