Lap cheong met zwarte bonensaus en rijst

lap cheong met zwarte bonensaus en rijst op tokotheek
Dit is een heel simpel gerecht waarbij ik lap cheong (Chinese worst) heb gecombineerd met gefermenteerde zwarte bonensaus van het merk lao gan ma. De zoete en hartige smaak van de lap cheong gaat goed samen met de gefermenteerde zwarte bonensaus. Wat warme rijst erbij en you’re good 2 to go. Nothing fancy, maar wel lekker en geheel in het teken van tokotheek!

lap cheong met zwarte bonensaus en rijst op tokotheek

Lap cheong met zwarte bonensaus en rijst
Totale bereiding: 45 minuten tot 1 uur
4 personen

Ingrediënten rijst en lap cheong
300 gram Surinaamse rijst
4 stuks lap cheong

Ingrediënten saus
½ duimgroot stukje gember
4 teentjes knoflook
3 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels gefermenteerde zwarte bonen met chili lao gan ma
2 eetlepels sojasaus light
2 eetlepels Shaoxing Hua Diao Chiew
1 eetlepel suiker
40 ml water
2 eetlepels sesamolie
1 theelepel Chinkiang azijn

Ingrediënten garnering
4 lente-uitjes

Bereidingswijze
Stoom de lap cheong circa 20-30 minuten op redelijk middelhoog vuur tot ze transparant zijn. Na het stomen, heel even laten afkoelen en snijd daarna diagonaal in stukken.

Gooi het water waarin de lap cheong is gestoomd niet weg. Gebruik dit om de rijst in te koken. Kook de rijst vervolgens gaar en droog.

Schil de gember en snipper vervolgens gember en knoflook heel fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en zet deze opzij voor de garnering.

Verhit 3 eetlepels olie in een wok of ruime pan en fruit de gember en knoflook op matig vuur tot alles heerlijk gaan ruiken. Voeg daarna de lao gan ma zwarte bonensaus, sojasaus light, Shaoxing Hua Diao Chiew, suiker en water toe. Bak het geheel op matig vuur circa 1 minuut en blus af/maak af met sesamolie en Chinkiang azijn.

Serveer dit gerecht in kleine Chinese kommetjes. Doe in elk kommetje wat rijst en besprenkel deze royaal met de saus. Plaats vervolgens de diagonaal gesneden lap cheong bovenop en garneer tenslotte met de lente-uitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *