Sabudhana vada

sabudhana vada, sabudana vada
19 oktober is het zover! Dan is het Divali. Divali is van origine een Indiase lichtjesfeest die door miljoenen Hindoes over de hele wereld wordt gevierd. Divali betekent symbolisch de overwinning van het goede over het kwade en de overwinning van het licht over de duisternis. Godin Lakshmi staat centraal tijdens dit prachtig festijn, want Zij is in het hindoeïsme het goddelijk aspect dat staat voor gezondheid, voorspoed, wijsheid, liefde en geluk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in jezelf en in je leven. Tijdens Divali eten Hindoes geen vlees, ei (producten) of ander voedsel waarvoor dieren lijden, worden gebruikt of voor worden gedood. Daarom heb ik als vegetarische snack deze Indiase “Sabudhana Vada” in elkaar gezet. Sabudhana betekent sagoparels en Vada betekent gefrituurde hartige snack. Het is een heerlijke snack, die je niet vaak in Nederland ziet en daarom dook ik erin om dit recept voor je in elkaar te zetten, zodat je tijdens Divali kunt uitblinken met iets bijzonders! Eet smakelijk!

sabudhana vada, sabudana vada

Sabudhana vada
Totale bereiding: 1 uur, exclusief weltijd voor de sagoparels
15 stuks

Ingrediënten
60 gram groene sagoparels
80 ml water uit de kraan
2 grote aardappelen
duimgroot stukje gember
10 takjes koriander
1/8 Madam Jeanette peper
1 middelgrote ui
60 gram ongezouten pinda’s
1 eetlepel komijnzaad
2 eetlepels limoen- of citroensap
1 theelepel suiker
1 theelepel chilipoeder
zout naar smaak
500 – 750 ml zonnebloemolie

Bereidingswijze
Spoel de sagoparels een aantal keren in een zeef onder de kraan, laat goed uitlekken en wel deze een hele nacht in 80 ml water uit de kraan in een ruime platte diepe schaal.

Zet de aardappelen circa 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden om te garen. Dit heeft een reden, aangezien het mengsel zo min mogelijk vocht mag bevatten. Gekookte aardappelen daarentegen zijn nog vochtig, vandaar dat het handig is om de aardappelen in de oven te garen.

Na het wellen de sagoparels extra goed uitlekken, want ze mogen niet te vochtig zijn. Dep ze ook voorzichtig droog met keukenpapier, voordat je met het mengen gaat beginnen.

Schil de gember en snijd deze, de takjes koriander en de Madam Jeanette peper fijn. Hak de ui redelijk grof. Rooster de pinda’s, laat afkoelen en maal niet te fijn in een hakmolen. Rooster de komijnzaadjes een paar minuten in een droge koekenpan

Haal de aardappelen uit de oven, laat het compleet afkoelen. Ontdoe de gekookte aardappelen van de schil en meng deze samen met de gewelde en uitgelekte sagoparels, koriander, Madam Jeanette peper, ui, geroosterde pinda’s, geroosterde komijnzaad, limoen- of citroensap, suiker, chilipoeder en zout naar smaak tot een mooi compact mengsel.

Verhit de zonnebloemolie in een wok of ruime pan tot 180 graden.

Besmeer je handen met wat olie en maak balletjes ter grootte van een tennisbal. Vervolgens maak je van de balletjes platte koekjes met een dikte van ½ cm.

Fruit de vada’s goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer warm met bijvoorbeeld een pittige chilisaus.

Tip: maak het sabudhana vada mengsel niet van te voren. Van te voren maken en laten staan, maakt het mengsel vochtig en de vada’s worden na het frituren zompig. Kortom, het geheel mengen, direct frituren en consumeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *