Goelong goelong

goelong goelong
Goelong goelong oftewel dadar gulung is meestal een groene of roze flensje met een zoete vulling opgerold als een loempia. Goelong goelong wordt veelvuldig gegeten in de Surinaamse en de Indische cultuur als een zoet hapje. De zoete vulling wordt gemaakt op basis van vers gerapte kokos, wat water en gula djawa (Javaanse palmsuiker). Groen worden de flensjes door in het deegbeslag pandanpasta of pandan kleurstof toe te voegen. Roze worden ze door er uiteraard rode kleurstof toe te voegen. Ik heb gekozen voor de kleur roze en heb ze roze gemaakt op basis van rode bietenpoeder. Rode bietenpoeder is een volledig natuurlijke dieprode kleurstof en wordt gemaakt van gedroogde rode biet. And, no worries, de flensjes smaken echt niet naar bietjes. Wil je weten hoe ik deze roze beauties heb gemaakt op basis van rode bietenpoeder, ga dan snel naar het recept!

goelong goelong

Goelong goelong
Totale bereiding: 1 uur
12 stuks

Ingrediënten vulling
4 pakjes zongerijpte kokosnoot stukjes (verkrijgbaar bij AH)
200 gram gula djawa
6 stuks pandanbladeren
400 ml water

Ingrediënten deegbeslag
300 gram zelfrijzend bakmeel
800 ml kokosmelk
200 ml water
2 eieren
4 gladgestreken eetlepels rode biet poeder
2 eetlepels zonnebloemolie
1 goeie eetlepel vanille extract
snufje zout

Ingrediënten overig
wat zonnebloemolie in een kommetje met een kwast om steeds de pan te oliën

Ingrediënten garnering
wat gedroogde geraspte kokos

Bereidingswijze
Ontdoe de kokosnootstukjes van de schil en hak fijn in een hakmolen. Hak vervolgens de gula djawa fijn en doe de pandanbladeren in een knoopje. Pak een ruime pan en zet deze op het vuur. Voeg in de pan water, gula djawa en pandanbladeren toe en roer het geheel totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg daarna de fijngehakte kokos toe en blijf continu roeren totdat al het vocht is opgenomen. Haal het kokosmengel uit de pan en laat het compleet afkoelen. De vulling kan ook gemaakt worden met gedroogde geraspte kokos, maar geloof me, met gedoogde geraspte kokos is hie minder lekker.

Ga met het beslag aan de slag. Zeef de bloem en doe in een mengkom. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en mix met een mixer tot een mooi glad roze pannenkoeken beslag. Leg in een kommetje wat zonnebloemolie klaar met een kwastje.

Verhit een koekenpan met een antiaanbaklaag met een diameter van 25 cm op middelhoog vuur en vet deze goed in met olie. Roer het beslag goed door en schenk een hele soeplepel beslag in het midden van de pan. Draai vervolgens snel de pan rond tot je een ronde dunne flensje hebt en bak het flensje om en om lichtelijk bruinzo dun mogelijk. Ga op deze wijze met de rest van het beslag aan het werk tot het beslag op is en bak steeds om en om zo dun mogelijke flensjes. Belangrijk is om steeds de pan goed in te vetten met olie als je met een volgend flensje aan de slag gaat.

Leg nu een flensje met de mooiste zijde aan de onderkant op je werkblad en leg op elk flensje een hoeveelheid van circa 1 eetlepel gula djawa-kokosvulling in een rechte lijn in het midden. Vouw de kantjes waar de vulling zit naar het midden en rol het flensje op tot deze goed dicht zit, net zoals bij een loempia. En, wellicht een goeie tip: vul ze niet te gretig en rol ze s.v.p. ook niet te strak op, anders gaan ze scheuren. Doe hetzelfde met de rest van de flensjes tot de vulling op is.

Leg de flensjes op een mooi bord, bestrooi met gedroogde kokos en serveer op kamertemperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *