Sushi sandwich

sushi sandwich
Dit is sushi sandwich, ook bekend onder de naam onigirazu. Het is een ‘easy peasy’ wijze van sushi maken, want je hoeft niet te rollen. Ideaal om als lunch mee te nemen naar je werk als brood niet echt je ding is. Check snel het recept!

sushi sandwich

Sushi sandwich
Totale bereiding: 45 minuten
18 tot 20 stuks

Ingrediënten
300 gram sushirijst
water om de rijst te spoelen
420 ml water om de rijst te koken
8 eetlepels sushi azijn
1 winterpeen
1 eetlepel sesamolie
zout naar smaak
100 gram takuan
2 avocado’s
8 tot 10 eetlepels kewpie mayonaise
16 tot 20 stuks surimi
8 tot 10 zeewiervellen

Bereidingswijze
Kook de rijst. Was de rijst in een zeef onder stromend lauw water uit de kraan circa 3 tot 4 keer totdat het water helder is. Doe de rijst in de pan en voeg 420 ml water toe. Zet de rijst op het fornuis op hoog vuur, roer in de rijst met een houten lepel en laat het water borrelend koken. Zodra het water kookt en dit enigszins is verdampt (dit duurt circa 5 tot 7 minuten en er zullen bubbels op het oppervlak verschijnen), zet je het vuur onmiddellijk laag. Roer nog een keer goed met de houten lepel en doe dan de deksel op de pan. Laat de rijst met de deksel op de pan circa 20 minuten staan op het laag pitje (ga niet erin kijken, met rust laten). Na 20 minuten doe je de pan van het vuur af en laat de rijst nog circa 10 minuten rusten met nog steeds de deksel op de pan. Na 10 minuten rusten is de rijst klaar. Schep de rijst daarna in een ruime kom en meng met beleid de sushi azijn erdoorheen. Zet de rijst opzij en laat afkoelen.

Schil en snijd de winterpeen in julienne. Verhit sesamolie in een pan en sauteer de winterpeen circa 30 seconden tot 1 minuut met zout naar smaak. Laat compleet afkoelen en zet opzij.

Snijd de takuan in kleine blokjes en zet opzij. Snijd vervolgens de avocado’s in plakjes en zet opzij. Leg de kewpie mayonaise klaar en een schaaltje met water.

Leg 1 norivel met de glanzende kant naar beneden op een schoon en droog werkvlak met de punt naar boven (je ziet nu een ruit voor je). Dompel je handen in het schaaltje met water en pak met lichtelijk nat gemaakte handen 1 eetlepel rijst en leg deze op het norivel. Shape de rijst tot een mooie vierkant en beleg verder met 1 eetlepel takuan, 1 eetlepel gesauteerde wortel, 3 plakjes avocado, smeer de avocado plakjes met 1 eetlepel mayonaise, leg op de besmeerde avocadoplakjes 2 stuks surimi en dek tot slot af met 1 eetlepel rijst (deze bovenste laag rijst ook shapen in een vierkante vorm met nat gemaakte handen).

Vouw het norivel dicht als een envelop en plak de naden dicht met wat water. Draai de sushi sandwich om en wikkel deze met de naden naar beneden strak in een stukje plastiekfolie en laat rusten.

Ga zo verder met de rest van de sushi sandwiches tot alle belegsoorten op zijn.

Snijd elke sandwich horizontaal doormidden met een scherp mes en verwijder de plastiek folie.

Zet ze eventueel neer op een sushi plank en serveer met sojasaus. Maar, ook ideaal om als lunch mee te nemen naar je werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *